Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние и Дейвид Дейвис сядат на масата за преговори по Брекзит

Дейвид Дейвис и Мишел Барние – представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Брюксел започна третият кръг от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Мишел Барние от страна на Съюза и Дейвид Дейвис от британското правителство сядат първи на масата за преговори, а през следващите два дни екипите им трябва да договарят технически подробности.

Барние даде да се разбере, че ще продължи да настоява, преди да се обсъждат бъдещите отношения между Обединеното кралство и Обединена Европа, да бъде постигнато споразумение за правата на гражданите, границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, както и сметката, която Лондон ще плати за т.нар. "развод" с Евросъюза.

Дейвис призова в Брюксел да проявят повече "въображение" и още от сега да се съгласят да разговарят за по-далечното бъдеще. Вчера обаче политическото единодушие в Лондон по отношение на Брекзит се пропука. Лейбъристката партия се обяви за оставане в единния пазар и митническия съюз по време на евентуален преходен период след Брекзит. Консервативното правителство на Тереза Мей обаче е твърдо против това.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Започва третият кръг от преговорите между ЕС и Великобритания за Брекзит

Официалните преговори за Брекзит се подновяват по-късно днес в Брюксел, като британските преговарящи призовават Европейският съюз да прояви гъвкавост и въображение .  Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис иска да разшири дискусиите, като..

публикувано на 28.08.17 в 08:12