Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аполония 2017: Премиери в Амфитеатъра на Созопол

Красимир Щерев и Петър Керкелов

Тази вечер Амфитеатърът в Созопол  ще бъде сцена на едно от големите събития на фестивала "Аполония".

За първи път на този форум ще прозвучи Концерт за китара, бандонеон и струнен оркестър от Астор Пиацола.  Изпълнители са камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров и двама изключителни музиканти, пристигнали в Созопол  за събитието - китаристът Георги Василев и  акордеонистът Красимир Щерев.

Ще има и световна премиера на пиеса за акордеон и камерен оркестър, специално написана за "Аполония" от един от младите и талантливи български композитори Петър Керкелов. Заглавието е "Прозорци и портокали".


Красимир Щерев за първи път гостува на Празниците на изкуствата "Аполония". Той е акордеонист с успешна международна кариера. Първите му стъпки в музиката са в Казанлък, а след това продължава обучението си  в престижни учебни заведения като Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия) и Кралската датска консерватория. Често е канен като солист и камерен изпълнител. От 2003 година е член на ансамбъл Klangforum Виена. Работил е с оркестри като Виенската филхармония (под диригентството на Пиер Булез и Даниел Баренбойм), Виенския радиооркестър, Филхармония - Лондон, Германския симфоничен оркестър - Берлин и др. Той е член и на Трио Амос.

Чуйте в звуковия файл интервюто с Красимир Щерев за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14