Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Лазар Николов

Лазар Николов
Снимка: nma.bg

Да си припомним делото на един от големите български творци от втората половина на ХХ век Лазар Николов - композитор, педагог и инструменталист. Негови произведения са свирени в цяла Европа, в САЩ, Канада, Бразилия, на много от големите фестивали за съвременна музика, но у нас той не можа да получи полагащото му се признание - неговите творби трудно се вместваха в казионния социалистически реализъм. И все пак някои от тях се изпълняваха, и  то с успех: Концерт за струнен оркестър, Концертино за пиано и камерен оркестър, Дивертименто концертанте, Симфония за 13 струнни инструмента и т.н.


Лазар Николов е автор на две опери: “Прикованият Прометей“ и „Чичовци“, на шест симфонии, филмова и театрална музика, инструментални пиеси, хорова музика и на книгата “Моят свят“. Той бе многоуважавана личност - и заради принципните му  позиции, и за честността му като човек и музикант.

Може би най-точното определение за личността на Лазар Николов е дал Константин Илиев:
В него имаше рядко равновесие между талант и култура, артистичен темперамент и морална устойчивост.

Поводът да си припомним за този прекрасен човек е 95-годишнината от неговото рождение на 26 август 1922 година.

За това как е започнал музикантския си път говори самият Лазар Николов в интервю, запазено в Златния фонд на БНР. За последвалите трудни години в жизнения и творчески път на композитора разказва и неговият приятел - композиторът Георги Тутев. Чуйте в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14