Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мултикултурни диалози в морето на музиките

Събота, 9 септември, от 15.00 часа

БНР Новини
Росалия и Раул Фернандес от Mar de Musicas
Снимка: Пабло Санчес дел Вайе

Колкото и да си приличат, музикалните фестивали отразяват много от характера на мястото на провеждането си. Замислени като отваряне към другостта са фестивали от типа на  Мар де мусикас в Картахена и до известна степен джазовия в недалечния от там Сан Хавиер.
Като говорим за подобни събития, дали не идеализираме прекалено ситуацията? В ежедневието диалогът между културите на много места се свежда до междуградските автобуси, които превозват сезонните селскостопански работници – напомням, че областта Мурсия и съседната Алмерия са оранжериите на Европа. Как се приемат чужденците, установени наоколо и доколко е необратим междукултурният диалог – това е и темата на разговора ни с Чема Милан, журналист във Валенсианската обществена телевизия. Ето началото на отговора му:
„Наблюдават се в по-общ план тенденции на конфронтиране между регионите – къде по исторически, къде по икономически причини. Напрежението все още не е осезаемо в ежедневното общуване. Хората влизат да пазаруват, любезни са както обикновено, но се усеща витаещото напрежение. И то най-вече благодарение на такива, които по-малко или почти не пътуват. Защото ако пътуват, ще си дадат сметка, че много повече неща ни свързват, отколкото ни делят.“
Изпълнителите, които слушаме, са част от програмата на двата фестивала и от ежедневния плейлист на стрийм Дуенде в радио Бинар - линковете са към кураторски плейлисти. А звучащият в началото Хорхе Пардо можете да видите и на софийска сцена на 20 септември. Освен него звучат и носителят на тазгодишната голяма награда на Мар де Мусикас – кубинският бард Пабло Миланес, китаристът от Валенсия Шимо Тебар, открил както преди 20 години, така и тази година фестивала в Сан Хавиер с джаз-версията си на един любим на малки и големи филмов хит на Хенри Манчини  – Розовата пантера, а финалът е с една млада певица от Барселона, с която имах късмета да си общувам веднага след като бе станала известна благодарение на социалните мрежи. Тя се казва Росалия и на Морето на музиките я гледахме заедно с Раул Фернандес – Рефри, китарист и продуцент, оставил своя отпечатък и върху други млади имена, познати ни и от софийска сцена като гостувалата ни миналата година Росио Маркес или Силвия Перес, наше откритие отпреди 12 години, в момента сред най-търсените гласове в Испания, Франция и Латинска Америка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

120 години от рождението на Любомир Пипков

През този месец музикалната ни и културна общественост отбелязва 120 години от рождението на бележития ни композитор, пианист и педагог Любомир Пипков. По този повод в ефира на програма "Христо Ботев" звучи много негова музика в студийни и документални записи. Общественик и творец със забелязващо се място в българската и европейската култура, възпитаник..

публикувано на 07.09.24 в 08:30

Арфистката Сузана Клинчарова с концерт на "Аполония"

Сузана Клинчарова има важен принос в изследването и транскрипцията на музиката за арфа. Неин проект е реализиран и изпълняван в продължение на десет години в образователната секция на Кметството на Париж. Като член на журито на най-престижния конкурс за арфа, тя редовно води майсторски класове в Европа и САЩ. Президент е на културната асоциация..

публикувано на 06.09.24 в 16:12
Атанас Кръстев и Палави Махидара

Впечатляващо дуо в класическата програма на "Аполония"

Атанас Кръстев (виолончело) и Палави Махидара (пиано) изнесоха концерт в Археологическия музей на Созопол. В програмата звучаха произведения на Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс и Гаспар Касадо. Симбиозата между двамата изпълнители беше невероятна, макар те да свирят заедно от скоро. Затова дуо тепърва ще се говори много...

публикувано на 06.09.24 в 14:45

"Акустична версия" 40 години на Аполония

Антони Дончев, Петър Славов, Христо Йоцов – това е "Акустична версия" – известната формация, която е създадена през 1985. Свирили са още на първото издание на "Аполония", а сега свириха тук и 40 години по-късно. Музикантите се надяват тези нови парчета да станат албум. Чуйте Антони Дончев, Петър Славов и Христо Йоцов от "Аполония":..

публикувано на 05.09.24 в 15:29

Камерен концерт на Стоимен Пеев и Елена Дикова

Стоимен Пеев и Елена Дикова изнесоха рецитал в Археологическия музей в Созопол. Двамата музиканти обичат трудните програми. Сега бяха включили Брамс, Шуман и Владигеров - една от най-тежките в камерната музика за цигулка и пиано. Стоимен Пеев взе участие и във Фестивалния оркестър на "Аполония".  Чуйте Стоимен Пеев и Елена Дикова 

публикувано на 05.09.24 в 13:50