Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Цезар и Клеопатра“ се играе на Оперния фестивал в Акра


С операта „Цезар и Клеопатра“ тази година е ознаменуван фестивалът в Акко /Акра/. Неслучайно тази творба на Хендел се представя на „сцената на трубадурите“ в крайморското пристанище на края на дълбок нос в Средиземно море. През 47 г.пр.н.е. оттук великият пълководец е отплувал към Египет, за да го завладее, а е бил сам обладан от най-загадъчната и силна жена на света - Клеопатра. Много пъти Акко /Акра/ е разрушаван, но се знае, че седмица преди да акостира галерата на Цезар, на пътя към пристанището са се струпали хора, които са чакали да го видят и да го приветстват. И до ден днешен улицата към пристанището са нарича Юлий Цезар.

Операта е съчинена от Георг Фридрих Хендел в лондонския му период и е доста дълга. Меломаните чуха съкратена нейна версия. В тази постановка декорите и костюмите са твърде авангардни. Интересен детайл е, че операта беше играна в началото и в края на седмицата, когато в Израел се чества Деня на Любовта. Той отчасти съответства на европейския Свети Валентин, но е през лятото и влюбените се обличат в бели дрехи. Освен другите ритуали има и т.нар. „замария“, т.е. събиране на влюбени хора, за да пеят песни за любовта, а такива са поне половината от песните на света. Някои предпочитат не толкова сами да пеят, колкото да слушат такава музика и операта е точно за тях.

Откритата зала в крепостта на кръстоносците не е особено голяма, така че изпълнение дори на камерна опера изисква солидна подкрепа от спонсори. А неизменният спонсор на фестивала в Ако вече четири години е Рая Щраус, една о основателките на империя на млечни произведения и шоколад. Тя сподели за Българското национално радио:

Защо подпомагате точно операта?
От детството ми се е запечатала в съзнанието ми една картина: грамофон, който свири в обора, докато дядо ми се грижи за кравите или по-късно свири радио, но винаги звучи оперна музика. Дядо ми беше луд по операта! Започнали сме с две крави, когато дядо се е заселил в Израел. Постепенно стопанството ни се е разраснало и майка ми е била тази, която не само започва да произвежда от млякото сирене и други млечни произведения, но и да ги предлага на пътниците от влака, който е минавал през Наария на път за Бейрут, както и на английските войници. Това е началото на нашия бизнес, който и сега е сред най-мащабните в Израел, а е и част от международни вериги за млечни продукти. Не би било справедливо да смятате, че подпомагам само операта! След като се оттеглих от ръководството на бизнеса и го оставих на децата си, се занимавам само с филантропия. Подпомагам туризма и развитието на северозападна Галилея и най-вече моя роден град Наария. Диапазонът на помощта ми е огромен: от подпомагане на способни деца или такива в неравностойно положение, през подпомагане на производство, хотелиерство и на малки гостилнички, въобще всичко свързано с туризма, до помощ в науката и в изкуството.

Защо сте избрали точно Западна Галилея и Негев за своята дейност?
Съдба! Това е част от направлението за благотворителност на нашата фирма. Ние сега правим и други фестивали освен оперния в Галилея в северен Израел и в пустинята Негев в южен Израел. Бих искала хората, заселили се в покрайнините, да не се чувстват изолирани от културата и да имат работа и просперитет!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14