Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Росса в обогатената реалност между живота и изкуството

БНР Новини
Снимка: sofiaarsenal-mca.org

В Музея за съвременно изкуство „Софийския арсенал“ отвори врати втората изложба от проекта за документиране на съвременно изкуство „Автобиография”. Без да има ретроспективен характер, целта на проекта е да се назоват и подчертаят имена и произведения, променили изкуството ни от 90-те години на ХХ век до днес.
Изложбата, озаглавена „Обогатен реализъм“, представя документация от пърформънсите, рисунки и платна на Боряна Росса обхващащи работата ѝ от средата на деветдесетте до днес.
В творбите на Боряна Росса автобиографичният похват е инструмент, а човешкото тяло суров материал. Чрез тях художничката разглежда теми като половата идентичност, сексуалността, отчуждението, маргиналността и емиграцията.
Защо „обогатен реализъм“?, пише Боряна Росса за изложбата си - За да отразя сложността на взаимодействието между социалния живот и технологиите, аз избрах „Обогатен реализъм” като заглавие на изложбата. Смятам идеята за „обогатена реалност”, която неимоверно влияе на нашата съвременна култура, за впечатляваща. Възможността да видиш света през обектива на телефона си например и да взаимодействаш с дигитално генерирани места и същества (както в Покемон Го, може би най-популярното приложение на обогатената реалност”) е също експресивна визуална метафора за всички наши взаимодействия с технологиите и на това как те влияят на живота ни.
Разговорът с Боряна Росса започва от темата за „женското пипане“ – едно от трите голямоформатни платна, които посрещат зрителите на входа на изложбата се заиграва именно с тази фраза и фалшивата увереност на някои творци, че жените и мъжете правят изкуство по напълно различен начин. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18