Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната прима Красимира Стоянова направи първия си майсторски клас у нас

| обновено на 13.09.17 в 14:45
Красимира Стоянова
Снимка: личен архив

Първият у нас майсторски клас на операта прима Красимира Стоянова беше в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония 2017". Толкова щастливо събитие за толкова много хора – не само единайсетимата активни млади участници оцениха шанса да се срещнат с голямата певица, а и уважавани фигури от гидията като акад. Пламен Карталов, певците Камен Чанев, Таня Иванова, Ина Кънчева, пианистката Катя Борисова от Залцбург и мн. др.

Красимира Стоянова е всеотдайна и търпелива, и е много поучително да се проследи в каква дълбочина навлиза, за да е полезна на всички млади колеги. А като си представим за момент какви високи върхове е покорила и че само преди няколко дни са я аплодирали на Залцбургския фестивал, където изнесе рецитал на 18 август. Имала е и дебют в ролята на Лукреция Борджия под диригентството на Марко Армилиато на 27 и 30 август - за събитието тя разказа специално за предаването "Алегро виваме" по "Хоризонт".


Огромен шанс за младите оперни певци е този първи майсторски клас на Красимира Стоянова, още повече, че с нея работи пианистката Вяра Шуперлиева – също незаменим капацитет във вокалната подготовка, именит вокален педагог от Моцартеума в Залцбург. В интервюто, което даде за "Алегро виваче" тя бе откровена до болка - за трудностите, високите изисвания и самотата, когато си на сцената. Но това са истини, които всеки млад човек трябва да чуе още преди да реши да тръгне по този труден път.

Работата не е лека, но по време на майсторския клас на Красимира Стоянова на "Аполония" имаше приятелска атмосфера. Всички отбелязват, че тя е ментор, педагог, приятел, доверен човек… За всичко това разказа и младия певец Ангел Антонов веднага след урока с нея.

Чуйте интервютата с примата Красимира Стоянова, пианистката Вяра Шуперлиева и младия тенор Ангел Антонов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

"Алегро виваче" гостува на "Аполония 2017"

Т радиция е предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" да присъства на някои от събитията в класическата програма на Празниците на изкуствата "Аполония". Концертите в 33-тото издание отново бяха на сцената в Археологическия музей. В последната..

обновено на 13.09.17 в 12:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14