Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Русев и Йоръм Сон откриват есенното издание на Дни на музиката в Балабановата къща

Балабановата къща в Пловдив
Снимка: Старинен Пловдив

Началото е с концерт в Градския дом на културата "Борис Христов" на 17 септември от 19 часа. Дуото Светлин Русев - цигулка и Йоръм Сон - пиано (Южна Корея) ще изпълнят творби от Моцарт, Бетовен, Григ и Сарасате. Блестящият български цигулар ще свири в Пловдив дни преди началото на новия сезон, в който той ще поеме концертмайсторкото място в Оркестъра на Романска Швейцария и клас по цигулка в Женевската консерватория.

След това бляскаво откриване, до 26 октомври в Пловдив ще посрещнат още солисти от Националния оркестър на Франция, водени от контрабасистката Мария Широколийска; Берковската духова музика; Джаз дуото Кова-Дзапа; Академичния народен хор на АМТИИ - Пловдив с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев; гостите на Пловдивската филхармония Евгени Божанов - пиано и диригентът Емил Табаков.

Особено голям интерес предизвиква концертът, който ще събере за първи път в дуо две от новоизгряващите български звезди - цигуларката Лия Петрова и пианистката Виктория Василенко. На 22 октомври от 18.30 ч. те ще свирят в Балабановата къща.

На 1 октомври ще бъде открит и провеждащия се в рамките на "Дни на музиката в Балабановата къща" Трети международен конкурс за камерна музика "Пловдив". Специално в града ще пристигнат лауреатите на първа награда в старша възрастова група миналата година Кристиан Лий виолончело (Южна Корея) и Тонг Тонг – пиано (Китай).

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" артистичният директор на фестивала Мила Павлова разказа интересни подробности за гостите, които е поканила в есенното издание. Чуйте в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14