Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост от Дания ще солира на Плевенската филхармония за откриването на новия сезон

Веселин Демирев
Снимка: ipalpiti.org

Веселин Демирев е цигулар с богата творческа биография, започнала от Срeдното музикално училище "Добри Христов" във Варна и продължила в САЩ и в Дания, където в момента българинът е концертмайстор на Симфоничния оркестър на град Олборг.

Напуснал е България през 1993 година, след няколко плодотворни години като концертмайстор на Нов симфоничен оркестър, и оттогава не го виждаме често на родна сцена. По покана на Плевенската филхармония сега Веселин Демирев пристигна за откриването на новия сезон на оркестъра. В програмата на 15 септември под диригентството на госта от Полша Богуслав Давидов цигуларят ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №2 от Хенрик Виенявски.


За това как живее и твори извън родината един български музикант и за емоциите от завръщането разказа Веселин Демирев в интервю за предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14