Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилеен концерт на композитора Александър Текелиев е първи за сезона на Софийската филхармония

В концерта на 21 септември от 19 часа в зала "България" Националният ни филхармоничен оркестър ще бъде воден от маестро Георги Димитров. От голямото и многообразно творчество на проф. Александър Текелиев са избрани да прозвучат две произведения за народен хор и симфоничен оркестър - части от Симфония Реквием №4 и вокалната поема "Корени" , както и акапелната песен „Съньо, мой съньо“. Във втората част на концерта ще бъде изпълнена и Симфония №3 от Бохуслав Мартину.


В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" видният български композитор и педагог споделя признателността си към Софийската филхармония и утвърдената традиция тя да отбелязва юбилеите на значимите български композитори. Маестро Георги Димитров ще дирижира по покана на самия проф. Текелиев, а единодушният избор на народен хор пада върху "Космически гласове" с диригент Ваня Монева (от новия сезон съставът вече носи името на ръководителката си).

Смяната на името в никакъв случай не променя качеството на този хор - той е прекрасен, вълшебен хор! Винаги, когато съм имал контакт с този хор, съм бил много доволен и съм си казвал: Боже мой, в тази страна има толкова талантливи хора! Трябва да се научим да ги ценим, да ги обичаме, да ги подпомагаме! За съжаление това все още не става - по думите на композитора.

Цялото интервю с проф. Александър Текелиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14