Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

Борисов: Почит и признателност към всички, отстоявали правата на народа и работили за българската държавност

| обновено на 22.09.17 в 17:11
Снимка: БТА



Днес честваме Независимостта на България. Център на тържествата е Велико Търново, където преди 109 години е отхвърлена васалната зависимост от Османската империя. Празникът започна с тържествена литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, където бяха благословени и бойните знамена на България. В крепостта „Царевец“ с военен ритуал беше издигнато националното знаме.

На 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста, с който обявява васалното Княжество България за независимо царство. Този важен държавнически акт беше пресъздаден отново.

Великотърновци
тачат този празник, защото старопрестолният град е активен участник в събитията преди 109 години.

Родината се обича не защото е велика, а защото е своя. Нека да я обичаме истински и да й служим вярно.
 Това каза в словото си заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на честванията на годишнината:

Българската независимост не е нечие благоволение, тя не е дар от чужди сили, тя не е извоювана със султански ферман - тя е извоювана, благодарение на симбиозата между народа като суверен и неговите управници. И сега, когато заставаме пред вас, ние, политиците, трябва да бъдем изключително отговорни, да мислим, да бъдем заедно, защото само заедно можем да бъдем силни
, каза още Караянчева.

На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя прочете част от манифеста, с който е обявена независимостта на България:

Политически акт на съединените българи. Независимостта е първата стъпка на утвърждаване на страната като самостоятелна държава. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ! - така завършва манифестът, с който е оповестена Независимостта на България на 22 септември 1908 година. С тези думи започва съвременната история на българската независима държава.

В София стотици граждани се събраха на площад "Княз Александър Първи" за честването на Независимостта на България. Заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов каза:

Днес е една от най-големите победи на съвременната българска държавност. Независимостта наистина е била един голям успех и два пъти по-голям, защото е станала безкръвно, без конфликти, без напрежение - само с умела работа, с изпипване на дипломатическите маневри.

В момента активно се работи по възстановяването на паметника на Първи и Шести пехотен полк до НДК:

Очакваме около средата на октомври паметникът да е напълно реставриран и подготвен да заеме определеното му място, след което ще се направи една церемония от военно-патриотичните организации, с които сме в ежедневен диалог, коментира Чобанов.

По повод Деня на българската Независимост премиерът Бойко Борисов призова за почит и признателност към всички, които са отстоявали правото на българския народ и държава на самостоятелен избор и са работили за техния културен и икономически напредък: 

Като независима държава, част от голямото европейско семейство, България е на прага да стане за първи път в нашата история председател на най-силния икономически съюз в света. Всичко това е плод на усилията и работата на много българи през годините. Нека не ги забравяме и да продължим достойно делото им.

Варненци отбелязаха Деня на независимостта с тържествена церемония, молебен за България и празнично хоро.  Под звуците на химна, изпълнен от представителния духов оркестър на военноморските сили, на площад "Независимост" в морската столица беше издигнато националното знаме. Молебен за България отслужи отец Димитър Стоев, протосингел на Варненската и Великопреславска митрополия. Актьорът Пламен Георгиев прочете манифеста за независимостта на България.

За да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния, прогласявам съединената на шести септември 1885 година България за независимо българско царство.

Командирът на военноморските сили, контраадмирал Митко Петев коментира ролята на българската армия в отстояването на независимостта на държавата.

Варна винаги има нещо общо с независимостта, защото тя я извоюва, тя я защитава и нейн дълг е да бъде опора на независимостта на всяка една държава.

Празникът завърши с пъстро хоро на площада.

Кметът на Сливен Стефан Радев се обърна към дошлите  граждани на поклонението пред паметника на Седми конен полк „Орлето“ с думите:

30 години след възстановяването на българската държавност през 1878 година, България успя да се изравни с останалите държави и да заеме своето място в Европа.  Събития като Съединението и Деня на Независимостта са поддържали и поддържат българския дух и достойнство. Днес отдаваме  почит към делото на онези общественици, политици и поборници, на целия българския народ, които защитиха целостта и независимостта на България. Този акт би бил невъзможен без комитетите на Васил Левски, без четата на Хаджи Димитър, без подвига на българските опълченци, без акта на Съединението и защитата му в Сръбско-българската война.

Пред паметника „Орлето“ венци и цветя бяха поднесени от държавни, общински, политически и граждански организации. Празникът продължава тази в вечер в градската градина с откриването на двудневния Фестивал на войводите.

В Плевен кметът Гьорг Спартански подчерта, че и днес сме поставени в условия за търсим това, което ни обединява.
Това дължим всички ние със своя труд на България и вярвам, че ако знаем какво искаме, как да го постигнем и с кого да работим за тези реализации на националните цели, пред България има светъл път.
България продължава гордо да отстоява своите позиции като пълноправен член на ЕС и НАТО, подчерта областният управител Мирослав Петров в обръщението си по повод празника. Не случайно съединението прави силата е мотото на предстоящото догодина председателство на страната ни в съвета на ЕС. Така заветът на предтците ни продължава да звучи и днес, за да пребъде България. 

В Шумен празникът беше отбелязан с шествие и пресъздаване на историческите събития. Пред военния клуб и събраните шуменци, в облекла от онази епоха, членовете на клуб "Крум Страшний" показаха как в Шумен е обявена независимостта. Тогава кметът е прочел пред обществеността документа на княз Фердинанд: 

Да живее свободна и независима България, да живее българският народ. Фердинанд първи, цар на България.
В Ямбол Музеят на бойната слава се радва на голям интерес. Той работи до 17.00 часа, а богатата колекция може да бъде разгледана безплатно. Посетителите могат да видят уникалните танкове Майбах, оръдия и самолети, както и стотици документи и вещи на участвали във войните.
В Пазарджик беше открита паметна плоча на ротмистър Никола Чунчев. Поводът е навършването на 100 години от героичната смърт на малко известния български кавалерийски офицер, ветеран от войните за национално обединение, награден посмъртно с орден „За храброст". Инициативата на Стоян Тачев е реализирана с подкрепата на общината:
Това е един от малко познатите и до момента непризнати герои на Пазарджик. Той е бил на 28 години, ненавършени, когато е загинал. През целия си съзнателен живот е бил войник! Как загива? Настъпват срещу добре окопан противник на един хребет в Добруджа - при Кубадинската укрепена позиция, без да имат необходимите условия, без да имат ножове на пушките. Срещу тях вече настъпват и ги обграждат, когато той изважда сабята си и казва: "Нека тука да умрем за освобождението на България" и тръгва да ги повежда в атака и един куршум го уцелва в лицето и той умира. На този ден искам да напомня на подполковник Дрангов думите: "Бъди възторжен идеалист, смел до безумство, честен до самопожертване, влюбен в България до фанатизъм".
Кюстендилци отбелязаха Деня на независимостта с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Булаирци в центъра на града. Мнозина жители знаят, че при акта по обявяване на Независимостта има и участие на кюстендилци. Председател на НС по това време и пряк участник в събитията във Велико Търнава и в черквата "Свети 40 мъченици" е Христо Славейков -  син на П.Р. Слаавейков, установил се в Кюстендил, адвокатствал и починал години по-късно в града. Кметът на общината Петър Паунов заяви:
Благодарим на нашите предци за независимия дух, с който са ни дарили. Сега остава да се измъкнем от робството на злобата и завистта.
Видинчани дойдоха на централния площад "Бдинци", за да почетат делото на предците. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на трети бдински пехотен полк. Кметът Огнян Ценков заяви, че постигането на независимостта е кауза, която се печели благодарение на духовната енергия и интересите на целия народ.
Нека заявим признателността си към онези българи, по чиито дипломатически усилия и родолюбие живеем в свободна страна. Да живее свободна и независима България. Честит празник!
Народна музика огласи центъра на Габрово в празничния 22 септември. Местният духов оркестър поздрави жителите и гостите на града. 
Хората във Враца обаче изразиха и лек скептицизъм: Мисля, че не сме независими. Зависими сме от прекалено много неща. /.../ Разочарована съм, защото един ако иска да направи нещо хубаво и да е приятно на всички, другите не го приемат така. В хората виждам някаква злоба – не гледа да подобри, а гледа да руши, казаха граждани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Честваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

Днес се навършват 109 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд в църквата "Св. 40 мъченици", а след това е обявена и на крепостта..

обновено на 22.09.17 в 10:10