Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от създаването на Варненската опера

| обновено на 29.09.17 в 18:59
Варненската опера
Снимка: Igor Ackov

През месец август в рубриката „Годишнини“ на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ отбелязахме 70-годишния юбилей на един от водещите български оперни театри - Варненската опера. Официалното ѝ откриване е на 1 август 1947 година.

Като голямо пристанище и търговски център, Варна е град, в който по-лесно прониква европейската култура след Освобождението. Още през 1896 година любителски състави изпълняват хорове из опери. Първият опит за създаване на  оперен театър е през 1920 година, когато започва да  функционира операта „Лада“ по инициатива на Александър Кръстев, Пресиян Дюгмеджиев и Димитър Младенов, а солистите  певци са руски емигранти. Подготвят две опери: „Демон“ от Рубинщайн и „Травиата“ от Верди, но поради материални затруднения след две години операта прекъсва съществуването си.

Вторият опит за създаване на опера е през 1922-ра - това е „Оперната дружба“ по инициатива на капелмайстора Александър Наумов и учителя по музика Крум Мумджиев, който е също и певец солист. Подготвят „Камен и Цена“ от Иван Иванов и Вацлав Кауцки, и “Царицата на чардаша“ от Калман.

През 1929 година се прави и трети опит - създава се Варненската градска общинска опера с главен художествен ръководител прочутия певец и режисьор Стефан Македонски. За трите години дейност операта подготвя три постановки: „Травиата“, “Севилският бръснар“ и „Цвета“. И въпреки че престава да съществува през 1932 година, още 5 години тези постановки  се играят на Летните музикални тържества в града.

Едва през 1947 година излиза указът за създаването на държавен оперен театър във Варна. За бъдещата трупа се подбират с конкурс 15 певци - сред тях бъдещия голям наш тенор Никола Николов, Лиляна Анастасова, Йорданка Тенчева, Петър Петров, Добринка Влахова, Янка Кючюкова, Станка Николова, Йордан Чифудов, започнал кариерата си още в Общинската опера, Светослав Рамаданов и Лиляна Василева - последните двама впоследствие солисти на Софийската опера. Хор „Морски звуци“ и хорът на Радио Варна съставят хора на операта, участва и новосъздадения  през 1945 държавен симфоничен оркестър. За главен художествен ръководител е назначен големият български певец и режисьор Петър Райчев.

За развитието на трупата в следващите 7 десетилетия чуйте повече в звуковите файлове, които съдържат и музикални записи, съхранени в богатата фонотека на БНР.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14