Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За домашното образование и предизвикателството да бъдеш свободен

Снимка: pixabay.com
Образованието на едно дете в уютната обстановка на дома може да звучи чудесно, но до този момент то не е признато от образователната ни система за алтернатива на държавното училище. Въпреки това в рамките на страната стотици семейства са избрали този начин на учене за своите деца поради лични убеждения, а понякога дори невъзможност на децата да посещават традиционната класна стая.
Петър Порумбочанов и председател на Асоциацията за домашно образование в България. Според него основна цел на този вид учене е да се възпита любов към знанието и да се стимулира любопитството на децата.
Децата имат естествен стремеж към знанието. Трябва да насочим този енергията в правилна посока и никой не може да го направи по-добре от родителите, защото те имат най-сериозен интерес децата им да обичат да учат и да се изграждат като личности. Така Петър Порумбочанов коментира своя личен избор да обучава своите четири деца по тази система.

Чуйте целия разговор в студиото на „Нашият ден практично” в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Стаменов - Ото

Иво Стаменов-Ото – инженерът, който твори вълшебства от дърво

Иво Стаменов - Ото е инженерът, който твори малки вълшебства от дърво.  Човек, когото медийните хора дълго време свързвахме със сърцатата му работа като тонрежисьор в радиото. Иво е работил в театри, занимавал се е с тиймбилдинг, подхващал е и други бизнеси. Докато хобито не усуква живота му около изработването на малки чудеса от дърво...

публикувано на 28.07.21 в 12:17
Илияс Номан, Явор Йорданов, Борислав Стоянов, Василена Лазарова и Рада Бонева

21 медала за България от олимпиадите на полето на науката

В дните, когато целият свят следи Олимпиадата в Япония, се сещаме и за друг вид олимпиади – на научния фронт.  Те, за разлика от спортните, се провеждат всяка година. През изминалата седмица се проведоха олимпиадите по математика, физика, биология и лингвистика. А българските участници спечелиха общо 21 медала – 3 златни, 8 сребърни и 10..

публикувано на 28.07.21 в 09:00
Проф. Антоанета Христова

Коалиционно управление може да е решение за неотложните въпроси

България – след предсрочния вот и след създаването на 46-ия парламент. Ще имаме ли стабилно управление, след като Народното събрание в момента почти преповтаря резултатите от 4 април? Според всички наблюдатели краят на лятото и особено началото на есента ще изправят българското общество пред ред предизвикателства, за които сега наблюдателите..

публикувано на 27.07.21 в 11:52
Саша Безуханова

Саша Безуханова или да си филантроп в ХХI век

Саша Безуханова е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в НР и значим принос в общественото развитие на България. Дългият списък от нейните бизнес постижения и инициативи в полза на социалния просперитет през годините включва позициониране на България като ИКТ център с глобална..

публикувано на 27.07.21 в 11:32
Енчо Господинов

Енчо Господинов: Общата отговорност е масова безотговорност

Средногодишните загуби от бедствия, измерени в постоянни цени, са нараснали 4 пъти от 80-те години до сега – от 50 на 200 млрд. долара. Да се готвим ли за по-сериозни катаклизми и има ли решение? Темата коментира в „Нашият ден“ Енчо Господинов , български дипломат, представител и заместник-генерален секретар на Международната федерация на..

публикувано на 27.07.21 в 09:37