Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За домашното образование и предизвикателството да бъдеш свободен

Снимка: pixabay.com
Образованието на едно дете в уютната обстановка на дома може да звучи чудесно, но до този момент то не е признато от образователната ни система за алтернатива на държавното училище. Въпреки това в рамките на страната стотици семейства са избрали този начин на учене за своите деца поради лични убеждения, а понякога дори невъзможност на децата да посещават традиционната класна стая.
Петър Порумбочанов и председател на Асоциацията за домашно образование в България. Според него основна цел на този вид учене е да се възпита любов към знанието и да се стимулира любопитството на децата.
Децата имат естествен стремеж към знанието. Трябва да насочим този енергията в правилна посока и никой не може да го направи по-добре от родителите, защото те имат най-сериозен интерес децата им да обичат да учат и да се изграждат като личности. Така Петър Порумбочанов коментира своя личен избор да обучава своите четири деца по тази система.

Чуйте целия разговор в студиото на „Нашият ден практично” в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радиопредавател

Планова техническа профилактика на предаватели на 28 септември

На 28 септември ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ГАБРОВО 4 на честота 103.2 MHz и КАРНОБАТ 4 на честота 95.0 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“; ГАБРОВО 5 на честота 95.4 MHz и КАРНОБАТ 5 на честота 103.2 MHz, излъчващи програма „Христо Ботев“. Възможни са прекъсвания на сигнала...

публикувано на 28.09.22 в 06:00

Диан Генов: Защо младите хора трябва да са част от демократичните процеси?

"Лигата на младите избиратели" се появява преди няколко месеца, когато Национален младежки форум , Студентският клуб на политолога и Студентската асоциация за изследване на международните отношения   се обединиха,  за да подтикнат кандидати за народни представители от различните политически партии да дебатират по темите, които вълнуват младите..

публикувано на 27.09.22 в 16:45

Защо децата не могат да развият социални и емоционални умения?

На 27 септември 2022 г. в София стартира международната конференция "Социалното и емоционално развитие на децата в ранна и предучилищна възраст в Европа" . Организатори са Департаментът за "Когнитивна наука и психология“ към Нов български университет и 37-а детска градина "Вълшебство“. Във форума участват психолози и учители от страната и..

публикувано на 27.09.22 в 13:00

България на картата на високите технологии

Тазгодишното издание на технологичния форум Robotics Strategy Forum 2022 , организирано от "Професионална асоциация по роботика и автоматизация" (PARA), ще проведе на 29 септември 2022г. в София Тех Парк в сграда "Инкубатор“.  Събитието е хибридно и е насочено към развитието на индустриалните иновации и високите технологии у нас, както и към пътя за..

публикувано на 27.09.22 в 10:28

Проф. Шефкет Памук – специален гост на научна конференция в Карлово

Фондация "Евлогий и Христо Георгиеви“, Центърът за стопанско-исторически изследвания и  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ организираха едно от най-значимите научни събитие на годината – международна научна конференция, което се проведе в Карлово на 23 и 24 септември със заглавие "Дилеми на развитието“. Град Карлово събра най-изявените..

публикувано на 27.09.22 в 09:20