За домашното образование и предизвикателството да бъдеш свободен

Снимка: pixabay.com
Образованието на едно дете в уютната обстановка на дома може да звучи чудесно, но до този момент то не е признато от образователната ни система за алтернатива на държавното училище. Въпреки това в рамките на страната стотици семейства са избрали този начин на учене за своите деца поради лични убеждения, а понякога дори невъзможност на децата да посещават традиционната класна стая.
Петър Порумбочанов и председател на Асоциацията за домашно образование в България. Според него основна цел на този вид учене е да се възпита любов към знанието и да се стимулира любопитството на децата.
Децата имат естествен стремеж към знанието. Трябва да насочим този енергията в правилна посока и никой не може да го направи по-добре от родителите, защото те имат най-сериозен интерес децата им да обичат да учат и да се изграждат като личности. Така Петър Порумбочанов коментира своя личен избор да обучава своите четири деца по тази система.

Чуйте целия разговор в студиото на „Нашият ден практично” в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.