Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 7 октомври: ГДР

Част от Берлинската стена
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Думата на деня е ГДР, поводът – на 7 октомври 1949 година се ражда едната от двете Германии, които светът познаваше по време на Студената война. Източната.
Културата в държавата възникнала в Съветската окупационна зона и буквално „произведена“ от прясно сформираната Германска единна социалистическа партия (ГЕСП), естествено е силно повлияна от комунистическия идеал. Каквото и да означава това. Водещият й художествен принцип – социалистическият реализъм, е малко по-лесно определим. Най-общо казано става въпрос за похвално изобразяване (тоест възхвала) на комунистическите ценности като освобождаването на пролетариата чрез средствата на реалистичната образност.
• Гост в студиото е басистът на група „ЛаТекст“ Иван С. Вълев, поводът обаче е литературен, а не музикален – премиерата на дебютната му поетична книга „Завой“.
• Сред събитията от 7 октомври в „Бележки върху календара“ са: основаването на Университета на Упсала и бягството на френски премиер с балон с нагорещен въздух. А също рожденици, сред които Йо-Йо Ма и стихове. От Брехт.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Viriditas – самостоятелна изложба на Гергана Петрова

Гергана Петрова е фотограф и визуален артист, която наскоро заменя космополитния Берлин със София. В последната си изложба Viriditas, открита на 14 октомври в галерия КО-ОП, обект на изследване за младата авторка е взаимодействието на съвременния човек с природата. „Целта на живота е да живеем в хармония с природата“ – Зенон е написал преди..

публикувано на 23.10.21 в 09:05

„Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

Филмът "Събитието" на Одри Диван е големият победител от тазгодишното седмо издание на кинолитературния фестивал "Синелибри". Това стана ясно на официалната церемония по награждаване, която се състоя в Зала 1 на Националния дворец на културата . Лентата "Събитието" е носител и на "Златен лъв" във Венеция и е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно...

публикувано на 22.10.21 в 17:26

Юбилеен Световен куклен театрален фестивал във Франция

Световният куклен театрален фестивал в Шарлевил-Мезиер, Франция, отбеляза своя 60-годишен юбилей. Това е най-големият фестивал за куклено изкуство. За десетте дни са представени 414 спектакъла, артистите, участвали от цял свят са 448, като са продадени 45 000 билета. Освен сцените, разположени  на 30 различни точки из целия град, са били организирани 36..

публикувано на 22.10.21 в 17:10

Снежина Петрова: Ако се вгледаме в баба Илийца, може би ще променим нашето родно пространство

Какво е да бъдеш баба Илийца? Да погледнеш с нови очи към разказа на Иван Вазов – една българка, да откриеш дълга и добрината, като мотиви между редовете на разказа „Една българка“? Как да изследваш и да анализираш всяка една дума въплътена със смисъл в литературата на Вазов и да я превърнеш в действие на сцената? Кой е Вазов от гледна точка на нашето..

публикувано на 22.10.21 в 17:02

30 години списание „Хемус“

„Хемус“ – двуезичното списание за българска култура и обществен живот в Унгария – отбеляза 30-годишния си юбилей. Изданието е основано през 1991 година в Будапеща и се списва и поддържа от българската общност в страната. „30 години не са малко. Сами по себе си, разбира се, те не са предмет на гордост, но не мога да сдържа радостта си, че доживяхме..

публикувано на 22.10.21 в 13:45