Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам, 14 октомври: Шега

Милан Кундера
Снимка: архив

• Да опиташ да разбиеш авторитета на голяма и морална личност не е шега работа. Не на шега Думата на деня е… Шега. Шегата, злата, се разиграва през октомври 2008. На 13-и чешкото списание „Респект“ съобщава, че добилият световна известност с романа си „Шегата“ писател Милан Кундера навремето натопил пред тайните служби на комунистическа Чехословакия невинен човек, който бил осъден вследствие на доноса. На 14 октомври от архива на бившата политическа полиция отхвърлят възможността документът да е фалшив, но отказват друг коментар по случая. Докладът не съдържа нито подпис на писателя, нито лични данни като например номер на документ за самоличност. По онова време Кундера е бил студентски отговорник за общежитието, в което осъденият – Мирослав Дворжачек е заловен, съответно всеки би могъл да използва името му…
• Издателката Доротея Монова е гост в студиото, темата на разговора е европейската програма за подпомагане на превода.
• И – събитията от 14 октомври през годините: битката при Хастингс, първото Министерство на образованието в света и първата публикация на „Мечо Пух“. Великолепният поет Е. Е. Къмингс, изключителната изследователка на тоталитаризмите Хана Аренд и „г-н Бонд, Джеймс Бонд“ Роджър Мур са сред рождениците, които почитаме.
С музика от „Фейт Ноу Мор“, Лаура Паузини, „Търсдей“ и Ленард Бърнстейн.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература.  Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“..

публикувано на 24.10.21 в 09:20

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.   „Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в..

публикувано на 24.10.21 в 09:00
Колаж: Ангелина Грозева

Отвъд голямата вселена на полската фантастика

Тази година се честват 100 години от рождението на гениалния полски фантаст, хуманист, сатирик, философ и експериментатор Станислав Лем. Произведенията на Лем засягат различни философски теми: размишления върху технологиите, естеството на интелекта, пречките в общуването и взаимното разбиране, безнадеждността в ограниченията на човешката природа и..

публикувано на 24.10.21 в 08:55

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02