Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 14 октомври: Шега

Милан Кундера
Снимка: архив

• Да опиташ да разбиеш авторитета на голяма и морална личност не е шега работа. Не на шега Думата на деня е… Шега. Шегата, злата, се разиграва през октомври 2008. На 13-и чешкото списание „Респект“ съобщава, че добилият световна известност с романа си „Шегата“ писател Милан Кундера навремето натопил пред тайните служби на комунистическа Чехословакия невинен човек, който бил осъден вследствие на доноса. На 14 октомври от архива на бившата политическа полиция отхвърлят възможността документът да е фалшив, но отказват друг коментар по случая. Докладът не съдържа нито подпис на писателя, нито лични данни като например номер на документ за самоличност. По онова време Кундера е бил студентски отговорник за общежитието, в което осъденият – Мирослав Дворжачек е заловен, съответно всеки би могъл да използва името му…
• Издателката Доротея Монова е гост в студиото, темата на разговора е европейската програма за подпомагане на превода.
• И – събитията от 14 октомври през годините: битката при Хастингс, първото Министерство на образованието в света и първата публикация на „Мечо Пух“. Великолепният поет Е. Е. Къмингс, изключителната изследователка на тоталитаризмите Хана Аренд и „г-н Бонд, Джеймс Бонд“ Роджър Мур са сред рождениците, които почитаме.
С музика от „Фейт Ноу Мор“, Лаура Паузини, „Търсдей“ и Ленард Бърнстейн.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с произведения на Наум Хаджимладенов в София

През лятото на 2024 година се навършват 130 години от рождението на изтъкнатия български художник, живописец и график Наум Хаджимладенов (1894 -1985 г.). Годишнината се отбелязва с възпоменателна изложба в Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в родния град на твореца Самоков и столичната галерия Artmark . Наум Хаджимладенов е един от..

публикувано на 27.08.24 в 08:10

Хуан Карлос Отеро ще води първия у нас професионален уъркшоп по фламенко

Испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро пристига след броени дни в нашата страна. В София той ще води първия за България професионален уъркшоп по фламенко танц. Заниманията ще се проведат от 7 до 11 септември в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а организатор е фондация "Ден Гри". Уъркшопът, който е..

публикувано на 26.08.24 в 17:50
Георги Караманев, Етиен Янев и Радина Владимирова

Дигитални двойници – за и против

Искате ли да общувате с дигитален двойник на ваш близък или любим човек? Бихте ли позволили вашите близки да общуват с ваш дигитален двойник след вашата смърт? Къде са границите на идентичността, човешкото и добрия вкус в дигитална среда? “Вечното аз” е във фокуса на дискусията в това издание на “Гласът на времето”. В него се обсъжда възможността..

публикувано на 26.08.24 в 16:00
Александра Георгиева

Големият приз на "Речни ноти" е за Александра Георгиева от Бургас

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над  100 млади изпълнители  от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 11:47

Възпитаници на НХА с изложба на "Аполония"

Националната художествена академия представя изложба на свои възпитаници в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“. Експозицията ще бъде подредена в Художествена галерия – Созопол от 28 август до 7 септември , съобщават от НХА. По думите на екипа изложбата представя дипломни работи и проекти на студенти от специалностите..

публикувано на 26.08.24 в 11:14