Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сграфито паната във Велико Търново, емблематична част от облика на Стария град, се рушат

сграфито пано "Велчова завера", Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Една от художествените емблеми на Велико Търново се руши - петте огромни сграфито пана върху сгради в Стария град са в плачевно състояние, напукани са и от тях падат парчета мазилка. Паната са правени върху частни сгради в началото и средата на 70-те години на миналия век и от тогава досега никой не е положил грижа за тях. Те са със статут на паметници на културата и грижата за тях е на Общината, но проблемът е, че са върху частни имоти, някои от които са необитаеми.


В най-тежко състояние е огромното сграфито пано на ул. Опълченска“ в подножието на Самоводската чаршия във Велико Търново. Паното пресъздава Велчовата завера от 1835 година. Направено е от видния художник-монументалист Никола Гелов през 1974 година. Между фасадата на необитаемия частен имот и паното, което е направено като отделна конструкция, се е образувала огромна фуга, която минава по цялата височина на сградата. Покрай паното всекидневно минават стотици туристи, а от монументалната творба падат парчета от мазилката.

сграфито паноВ критично състояние е и друго от сграфито паната в Стария град по пътя на туристите във Велико Търново - разцепи се монументалната композиция, която изобразява майстор Колю Фичето. В лошо състояние е и отсрещното пано „Конници“.


Петте монументални сграфито пана, които са част от художествената емблема на старопрестолно Велико Търново, са със статут на културни ценности. Ситуацията е сложна, защото опазването им е задължение на Общината, но същевременно са върху частни имоти, коментира инж. Мартин Пандулчев от общинския отдел „Устройство на територията“. 

Самите пана са паметник на културата под общинска отговорност за поддържане и запазване в техния вид, но те са изградени върху сгради, които са частна собственост. Поради тази причина е трудно насочването на финансиране за тяхната реставрация и консервация. 



сграфито паноРемонтът на петте сграфито пана беше заложен като част от проекта на Община Велико Търново за облагородяване на инфраструктурата на Стария град, за който е осигурено европейско финансиране от 10 милиона лева. Паната не бяха одобрени, защото, въпреки че са общински, са върху частни сгради. Преди пет години имаше идея Общината да сключи договор с Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет за поддръжка на паната, но тя остана само добро пожелание.


Кога монументалните композиции ще бъдат ремонтирани към момента не е ясно. Ясно е, че са опасни и за тях трябва да се положи грижа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14