Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надеждата като начин на живот

Снимка: БГНЕС
Българинът обича да се надява. На лотарията, на управниците, които да го оправят за някакви си дни, на добрината на началника за коледни премии, на наследството на болнавата тъща, на недосетливостта на съпруга, на разсеяността на контрольора в градския транспорт, на милостта на катаджията и още много т.н. Но най-вече се надява на държавата. Защото й плаща данъци. Срещу тях търси предвидимост и сигурност.
Сигурност, че ще стигне, докъдето е тръгнал. Ама не. Вчера например пловдивчанин оградил парче основен булевард, на емблематичното място срещу градската митница и го обявил за свое. Основен път, по който минават линейки, пожарни и обикновени колесни превозни средства. Проблемът бил от 20 години. Оттогава явно там няма държава.
Пак вчера военни летци отказаха да летят на полусигурни самолети в името на собствената си и наша безопасност. Това беше повод всякакви висши чиновнически и министерски многоточия, които през времето пък и сега премятат милиарди, да предвидят бунтове и преврати. Отговорът е повече от прост. Десетилетия и във въздуха у нас няма държава.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10

Парадоксът на модерния фитнес, или къде грешим?

Живеем във време, в което почти всички носим на китките си часовници, които измерват крачките ни, сърдечния ритъм, мускулните съкращения и улавят и най-дребната физическа активност. Посещаваме гимнастически и фитнес салони, тренираме с треньори, съветваме се с признати и непризнати от науката експерти. В същото време се задъхваме от относително..

публикувано на 06.08.24 в 12:52

Уелнес индустрията под микроскоп: Какво наистина укрепва имунитета ни?

На днешния 6 август говорим за митовете около имуностимулантите в ефира на предаването "Време за наука". Има ли начини чрез различни хранителни добавки да засилим имунитета си, или е най-добре да не пречим на тялото си да ни пази от самите нас? Кои от носещите стълбове на могъщата уелнес индустрия лежат върху научни основи и кои върху митове и..

обновено на 06.08.24 в 12:22
Палми Ранчев

Парижката олимпиада през погледа на Палми Ранчев: Изкуство, политика и спорт

В ефира на "Нашият ден" Палми Ранчев, български поет, белетрист, сценарист, състезател и треньор по бокс, коментира олимпиадата в Париж. Той сподели, че може би от дете следи олимпиадите и смята, че тази в Париж е невероятна. Според него, всяка следваща олимпиада показва човека и хората в по-добра светлина . Откриването бе свързано с..

публикувано на 06.08.24 в 11:41