Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Валентин Танев: Театърът ми дава баланса между сивото ежедневие и възвишеното

Валентин Танев
Снимка: Георги Бангиев

Актьорът от Народния театър Валентин Танев навърши 60 години. За юбилея си той направи един театрален маратон по сцените в София с осем различни спектакъла. Нарича тези постановки срещи – учители, защото са свързани с общуването му с различни театрални режисьори и актьори, от които е научил нещо ценно.

След завършването на средното си образование Валентин Танев за малко да стане инженер. Дори учи две години във ВМЕИ във Варна, но разбира, че това е грешка и кандидатства във ВИТИЗ /сега НАТФИЗ/. Приемат го чак на третата година и попада в класа на проф. Крикор Азарян, Иван Добчев и Тодор Колев. Оттогава започват и големите уроци в неговия професионален път, сподели актьорът в „Нощен Хоризонт”. Нарича Крикор Азарян свой „духовен баща”. Той го научава на така необходимия в професията анализ - нещо, което и до днес му помага в театъра. Иван Добчев му дава знанието за действието на сцената, а Тодор Колев го запознава със занаята. С него дори са играли заедно в пиесата „Умирай лесно”, която за 7 години има 400 представления. После идват другите „учители” от професионалната сцена. Първоначално в Сливен, където Елена Цикова, директор на театъра и режисьор, го разпределя в различни по своя характер роли, за да се развие разностранно. Режисьорът Слави Шкаров му дава важния урок, че всяко нещо трябва да се прави с любов, иначе няма смисъл. След това са режисьорите Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Леон Даниел, Теди Москов, Александър Морфов и т. н., и т. н. За Валентин Танев особено важно е да откриеш ценното от всеки и да го приложиш в професията.

Преди години Валентин Танев застава и от другата страна на сцената – като режисьор. Вече има 7- 8 постановки зад гърба си. Сега е замислил нов проект, който ще бъде реализиран в най-скоро време.

В момента можете да гледате Валентин Танев в 11 спектакъла, които се играят на различни сцени в София. Освен това пътува и играе не само извън София, но и в чужбина. Постановките „Лазарица” и „Фенове”, в които участва, са на сцената над 10 години. След всяко едно представление на тези спектакли той отслабва с килограм и половина. Създава ролите си по различен начин. Търси „прототипи” сред хората по улицата или познатите и приятелите. Понякога един негов образ събира интересните черти от един или двама човека. За образа във „Фенове” му помага снимката на един футболен фен от Хасково. И се гримира като него. Това отключва и образа. В спектакъла на Лилия Абаджиева „Краят на играта”, където играе сляп човек – два часа не си отваря очите на сцената, за да се възбудят другите му сетива и да се потопи в ситуацията.

Напрежението и натоварването на сцената са огромни. И Валентин Танев се разтоварва с йога, джогинг или разходки сред природата. Обича да контактува с нормални хора. И има много такива приятели. Цени онези, които държат на честта, достойнството и дълга. Обича музиката и цени труда на музикантите. Свири на кларинет и китара. Пак театърът е в основата на тези му умения. Но предпочита да свири, когато се чувства спокоен, свободен, когато часовникът „не цъка”, което не му се случва много често. Винаги е много зает и дори си прави план за деня. Но най-ценно за него е семейството. Отделя всяко свободно време на съпругата, децата и двете внучки. Децата са в чужбина и контактува с тях чрез Skype, но те си идват, а и той пътува до тях. Но дори да е свободен само половин час – посвещава го на семейството.

Валентин Танев смята, че нивото на българския театър в момента е средно европейско. Необходимо ни е още малко професионализъм, казва актьорът. Призовава младите да внимават – да не се подхлъзнат по славата. Мисли си, че проблемите в актьорската гилдията са финансови, творчески, свързани с реализацията, със суетата и завистта. Но обобщава, че това се наблюдава не само в гилдията, а и в цялата държава.

В края на нашата среща Валентин Танев се обърна към своите колеги и към публиката с едно голямо и сърдечно „БЛАГОДАРЯ!”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14