Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калин Даскалов: Стремя се книгите ми да носят духа на това, в което вярвам

Снимка: Калин Даскалов
Калин Даскалов съчетава в себе си модерния човек на технологиите и средновековния занаятчия, който се посвещава в изработката на книги.

Нарича себе си „Стопан” и никога не е бил нечий чирак, тъй като не открива майстор, който да го обучи.

Затова сам търси забравени техники в книговезането от България и Европа.


Защо решава да потъне между страниците на своите книги в дигиталния век, когато хартията се превръща в текстови файлове и откриват ли се все още ценители на неговото изкуство? - чуйте в прикачения файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Пламен Антов представя изследвания върху философската система на Емилиян Станев

Литературният историк и изследовател проф. Пламен Антов представя най-новите свои книги с изследвания върху философската система на Емилиян Станев – „Анималистиката на Емилиян Станев“ и „Пред непостижимото: Емилиян Станев и Мартин Хайдегер“ (изд. „Книги за всички“).  Премиерата на двете книги е на 21 юни от 18.30 ч. в Културно-информационния център на..

обновено на 21.06.21 в 18:05

Георги Борисов: Трудът на писателя е самотен, не си на сцената, а зад кулисите

Поетът, издател и преводач Георги Борисов, носител на Наградата за съвременна поезия „Орфеев венец“ за 2021, гостува на предаването "Артефир". Гостът пое „отговорността“ и за наградата „Христо Г. Данов“, получена тази година от издателство „Факел Експрес“ за „Творения“ на Велимир Хлебников. Поетът Георги Борисов издаде и представителен том със..

обновено на 21.06.21 в 17:49

Изложбата „Бон воаяж, Пол Синяк“ в Кьолн

Изложбата „Бон воаяж, Пол Синяк“ е потредена в музея „Валраф-Рихартц“ в Кьолн, в който е представено европейско изкуство от 13 до началото на 20 век. Музеят притежава и най-важната колекция от средновековно изкуство в света. Тук са изложени и най-богатите колекции от импресионистично и неоимпресионистично изкуство в Германия. А французинът Пол Синяк..

публикувано на 21.06.21 в 17:15

Културата на бързи обороти – 13-20 юни

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за дните от 13 до 20 юни. Това са някои от акцентите в предаването от 9 май: Излезе новият сатиричен роман на писателя Алек Попов – „Мисия Туран“. Измислената страна Туран се намира в Централна Азия, а по страниците на романа шестват..

публикувано на 21.06.21 в 16:52

Античните статуи на фотографката Елина Кешишева в „Лета“

Световноизвестната фотографка Елина Кешишева пристига от Париж, където живее и работи, за да открие своята втора самостоятелна изложба „Лета“ в „Квадрат 500“ на 24 юни от 18 часа. Тя е част от 13-ото издание на „Майстори на фотографията“ на фондация „Мусиз“. Елина Кешишева е главен фотограф на френското модно списание Marie Claire, автор е на..

публикувано на 21.06.21 в 15:46