Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи получават тази вечер една от най-престижните награди в света на класическата музика - "Ехо класик"

| обновено на 29.10.17 в 18:54
Клавирно дуо Аглика Генова - Любен Димитров
Снимка: архив

Българи получават тази вечер една от най-престижните награди в света на класическата музика -"Ехо класик". В Хамбург вече започна бляскавата церемония, където на българското клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров ще бъде връчен призът в категорията "Запис на концерти. Музика от 20-и и 21-и век. 

За първи път Симфоничният оркестър на БНР е сред отличените - за записа на концерти от Бела Барток и Виктор Бабин със солисти Аглика Генова и Любен Димитров, под диригентството на Йордан Камджалов.

Записът е реализиран преди две години, съвместно между БНР и един от големите немски лейбъли. Аглика Генова и Любен Димитров са първите наши инструменталисти, отличени с тази награда. Признанието е за цяла България. Когато наши творци преминават под светлините на прожектори от цял свят по червения килим към сцената на новата Филхармония на Елба, за да получат големия приз.
Аглика Генова:
Изключително сме благодарни на господ преди всичко за това велико признание, всеки от нас знае, че "Ехо класик" това е като Оскарите в Холивуд. Вълнението е колосално, тръпката е неописуема.
Любен Димитров:

Признание, което е резултат от многогодишна работа. Това е просто върха на един айсберг. Това, което артистите  сме постигнали досега в живота си в артистичната си кариера , това е просто върха на този айсберг. И в този смисъл наистина го усещаме като едно много, много голямо признание.

Аглика Генова и Любен Димитров застават редом с някой от най-големите звезди на световната сцена. По червения килим към залата преминават още певците Йонас Кауфман и Джойс Дидонато, пианистът Маурицио Полини, цигуларят Даниел Хоуп и много други. Домакин на бляскавата вечер ще бъде Хамбургската филхармония с диригент Кент Нагано, а за водещ отново е избран легендарният Томас Готшалк. Компактдискът на клавирното ни дуо беше приет възторжено от европейската критика и номиниран за „Ехо Класик“ от звукозаписната им компания CPО:

Пианистката Аглика Генова:

Това наистина е абсолютен връх като признание на този компактдиск и на нас като артисти, и на колегите, и на диригента, на звукозаписния екип, на продуцентите на БНР. Всички победители на тази "Ехо Класик" награда ще присъстват. Наистина ще бъде една много прекрасна вечер.

Диригентът Йордан Камджалов:

Това е едно много голямо признание за цялостната българска култура. Аз мисля, че с един такъв екип, с такъв изключителен оркестър като Оркестъра на БНР и на върха с такива солисти, на нас ни се напомня на най-високо ниво какви големи ценности може да се създават в България.

Запис на галаконцерта „Ехо Класик“ 2017 ще бъде излъчен тази вечер след 23 ч. българско време по германската телевизия ZDF.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14