Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит отслужи в Троянския манастир панихида в памет на патриарх Максим

| обновено на 04.11.17 в 12:48
Патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС

На Архангелова задушница в църквата на Троянския манастир патриарх Неофит отслужи панихида по повод петата годишнина от кончината на неговия предшественик патриарх Максим.

В панихидата участваха митрополити и други духовници.

Патриарх Максим почина на 6-и ноември 2012 година, на 98-годишна възраст, след като в продължение на 41 години оглавяваше Българската православна църква. Той беше погребан в църквата "Успение Богородично" на Троянския манастир, непосредствено до чудотворната икона на Света Богородица Троеручица.

Патриарх Неофит припомни, че монашеският път на дядо Максим е започнал точно от това място, той посочи:

Благодарим за неговата любов към нас, за добрия пример, който даде на всички ни да живеем скромно, чисто, с много любов един към друг и с успех в църковния и обществен живот. Бог да го прости и вечна да бъде паметта му. Амин!

На Архангелова задушница да се поклонят пред паметта на покойния патриарх Максим и да почетат паметта на свои близки дойдоха и много християни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.