Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на романа на Леа Коен "Рафаел"

архивна фотография, част от корицата на "Рафаел"
Снимка: архив


За пръв път български роман разказва за процесите срещу така наречените еврейски спекуланти, водени през през 40-те години на 20-ти век.  Романът се нарича "Рафаел" и излиза под перото на Леа Коен,  депутат в седмото Велико Народно събрание, след това и посланик в Белгия, Люксембург, Европейския съюз, НАТО, Швейцария  и Лихтенщайн. Книгата разказва за Рафаел Арие - предприемач от много стара, знатна и богата фамилия в България и на Балканите, преселила се по тези земи в началото на XVIII в.Фамилията е създател на елитната българска парфюмерия. Имала е фабрики в София, Париж и в Букурещ. 


"Рафаел" е десети роман на авторката, чиито книги са преведени на редица езици, сред които немски, испански, френски, английски, македонски, сръбски, албански и турски. Той ще бъде представен утре от 18.30 часа в Софийската градска художествена галерия. 

Снимка

Леа Коен, която гостува в ефира на "Хоризонт" разказа: Така  наречените "процеси срещу спекуланти" и разправата с еврейските капиталисти, ако може така да се каже, започват през 1942 година и завършват през 1943-та, като от този период, не е случайно избран. Това е процесът на най-акутен държавен екстремизъм, който води до депортации  и до други насилия към това малцинство.

Този роман се отнася до Рафаел и до неговия чичо Леон -  те са племенник и чичо. Този роман всъщност описва 30-те години, които за мен имат едно особено звучене в българската история.  Това е периодът на започналата и неосъществена българска мечта за просперитет.  Това е всъщност времето на едно развитие  - и  обществено, и индустриално и ако щете и социално-психологическо, в което отпадат много изкуствени норми, време на освобождение на жените, на женските клубове, на женската гимнастика, на женския спорт, един своеобразен Ренесанс. И Рафаел е просто инкарнация именно на духа на тази епоха, защото той има и парите, и каризмата, и характера, и очарованието, за да въплътява тази българска мечта - защото тя не е етническа, тя е просто на цялото това общество.  И тази връзка романът показва, това съм се стремила да покажа  - как демоничният червей на разединението, на расизма, на ултранационализма, който вече го има в тази епоха,  в какви размери може да порасне и как може да унищожи тази българска мечта - както я унищожава за Рафаел, така я  унищожава за неговите близки, но и за цяло едно поколение такива български строители на една просперираща България, която всъщност не се осъществява. 


Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14