Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иво Пецов – философия, вибрации и фантазия

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Роден в Македония, завършил Националната художествена академия в София, защитил докторска степен, специалност „стенопис“, художникът Иво Пецов  е един от интересните и със своя индивидуалност на нашата художествена сцена, автор… Във всяка от проявите си той по особен артистичен начин трансформира – дали даден социално-обществен проблем, дали нереалния свят и неземни пространства, чрез най-точният изобразителен език на своята емоция и преживяване. Затова Иво Пецов винаги надгражда нещата в творбите си, отваря въпроси или настроения, като търси вниманието на зрителя към сюжетите и въпросите в тях. Така от картини като „Отсъствието на героите – Ламята е тук“ до „Нощни пеперуди – все по-близо“ показва вибрациите и ритмиката на своя живот, една развиваща се във времето цялост. Чрез различните багри, линии, цветове и решения изразява и други същности и състояния.
Иво Пецов не стои в изкуството си на едно място и това се потвърждава от новата му изложба „Жив организъм“ в галерия „Пентименто“. Една смислена фантазност, в която  акцентира върху неземни пространства, изпълнени с форми и същества, които обаче се свързват по вътрешен, невидим начин с определени реалности от нашето време. Заглавията на картините, предимно масло върху платно, като „Силует на слънцескок“, „Безшумен пътник в непознати води“, „Наблюдателна шушулка“, „Основата – гръбнак и цвят“ са тези съизмеримост между желанието на днешния човек да бъде и в нашия свят и да преживява въображението и безкрайността на изкуството, което прави Иво Пецов един съвременен и различен артист.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелената планета" или как изкуството помага на образованието

Как изкуството може да влезе в полза на образованието? Един красив приказен свят, "Зелената планета" използва нов подход, чрез който децата, четейки приказки, учат. Това се случва с помощта на игри, вплетени умело в историите.  Сред българските издания за книги с буквите липсват подобни двуезични издания като "Зелената планета". Те  биха били от полза..

публикувано на 16.10.21 в 14:20

„Архитектура на звука“ – проект на Мартиан Табаков

„Архитектура на звука“ се наричат проектът на Мартиан Табаков, с куратор Ирина Баткова, и пърформансите с участието на музикантите Георги Дончев и Росен Захариев-Роко в столичната галерия „Плюс 359“ в сградата на запазената Водна кула в квартал „Лозенец“. "Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент, включва не само..

публикувано на 16.10.21 в 10:00
Албена Баева

Художникът като арбитър в спора за бъдещето

Албена Баева е художник, експериментатор, фантазьор, създател на създаващи джаджи. Тя работи в пресечната точка на изкуство, технология и социална наука и от тази своя позиция наблюдава метаморфозите на света. Най-важното от разговора е споделянето на визията за новата роля на художника или визуалния артист, както го назоваваме по-често днес...

публикувано на 15.10.21 в 14:35

Една действителна история в картини

През 1968 година много популярна у нас е песента на Маргарита Радинска „Кукла на конци“, а на „Златният Орфей“ първа награда взима песента „Двама шопа из Европа“, Бийтълс издават своя „Бял албум“, основани са групите „Лед Цепелин“, „Джетро Тъл“ и „Дийп Пърпъл“. През май студентите във Франция започват серия от стачки и окупации. В София през лятото..

публикувано на 15.10.21 в 11:35
Стоян Бабеков

Диригентът Стоян Бабеков: Повече работа и самосъзнание

Kомпозиторът, оставил следа в българската музикална история, диригент на първия в света професионален хор от хора с нарушено зрение, автор на първия тропар за Васил Левски,  Стоян Бабеков гостува на "Нашият ден" и сподели своите мисли в Международния ден на белия бастун : Хорът на слепите – школа "Три десетилетия работих като диригент на..

обновено на 15.10.21 в 09:18