Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Иво Венков гостува на Софийската филхармония

Иво Венков

Мащабната Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен  ще звучи в зала "България" на 23 ноември от 19 часа. Солисти ще бъдат Цветана Бандаловска - сопран, Петя Цонева - мецосопран, Даниел Магдал - тенор (Румъния) и Юлиан Константинов - бас, а на диригентския пулт пред Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" ще застане Иво Венков.

Роденият в Русе диригент е преминал обучение в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и е носител на престижни награди, сред които втора награда на конкурса "Густав Малер" и първа награда на конкурса "Сър Джордж Шолти". Вече 20 години маестрото живее и работи в Белгия, където в момента дирижира бароков оркестър и класическа симфониета. Едновременно с това е професор по дирижиране в Антверпенската консерватория.


По повод изпълнението на Симфония №9 от Бетовен на софийска сцена диригентът сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт": Когато слушате такава музика, просто нямате друг избор, освен да бъдете оптимисти. Самата Ода на радостта: Freude, Freude, Freude (щастие, радост) - тя е едно преизпълване, някакъв блян, според мен, ако говорим за щастие.

Цялото интервю с Иво Венков чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14