Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да провежда активна демографска политика

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Д-р Султанка Петрова уточни в рубриката „Очи в очи“, че демографските проблеми са едни от най-сериозните проблеми пред обществото ни. Допълва, че правителството е предприело краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с натрупаните през последните 28 години проблеми. През април 2017 Министерският съвет е приел план за изпълнение на актуализираната национална стратегия за демографска политика, в който се поставя акцент върху подпомагането на семействата с деца. Д-р Петрова изрежда сумите, които са били отделени за тази цел, както и за обезщетения за бременност и раждане, за отглеждане на деца, а също така и за реинтеграция.
В следващия бюджет се предвиждат много повече средства, като освен за други важни цели, ще се използват за увеличаване на заплатите на социалните работници, както и за подобряване на училищната инфраструктура.
Свидетели сме на обедняването на българския народ, намалена социална защита, смяна на жизнените приоритети, навлизане на външни модели, стандарти и образци, промяна в ценностите.
Необходимо е постигане на национално съгласие по демографските проблеми като приоритет на нацията, надрастване на политическите страсти, противоречия и различия. Задължително трябва да се повиши доверието във всички институции, да има социална подкрепа за всички.
България е представена пред необходимостта да провежда активна демографска политика, чиято основна цел е забавяне темповете на намаляване на населението, повишаване качеството на човешките ресурси, подобряване благосъстоянието на населението
– каза заместник социалният министър Султанка Петрова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени и активисти настояват за строго защитена зона в българските черноморски води

Български учени доказаха, че Черно море се нуждае от строго защитена зона. По поръчка на "Грийнпийс" – България учени от Института по океанология "Професор Фритьоф Нансен" на БАН изготвиха доклад за ползите от една бъдеща строго защитена зона в българската акватория на Черно море. Разглеждат се принципните ползи от строго защитени зони за морската..

публикувано на 04.09.24 в 18:15

Изнемогващата природа – разказ за планината в края на летния сезон

Мащабна доброволческа акция свали тонове боклук от Рила и разкри критичното състояние на планинските води . Каква е ситуацията в планината в края на лятото – разказ в "Нашият ден" на еколога Данита Заричинова . Доброволците са намерили и изчистили от планинските площи около 3,5 тона битови отпадъци, някои от които токсични – батерии,..

публикувано на 04.09.24 в 09:40

Едно училище с мисия вече посрещна своите ученици

Уютът на есента все по-осезаемо се прокрадва, а първият учебен ден наближава. Едно необикновено училище вече посрещна своите ученици. За мисията на училище "Алгоритъм" с изучаване на руски и английски език в "Нашият ден" говори директорът Любов Берова . В училище "Алгоритъм" преподават учители и учат деца с различни националности, дошли от..

публикувано на 04.09.24 в 09:04
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза в "Нашият ден" разговаряме с д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право и преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". В последно време българското общество стана свидетел на редица спорни моменти, свързани със съставянето на служебно правителство. По думите на д-р Колев..

публикувано на 02.09.24 в 09:42
Изцелението на бесноватия

За фалшивата вяра и за суеверията в Църквата

Излекуването на бесноватия момък от евангелското че­тиво за днешната 10-а неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го..

публикувано на 01.09.24 в 09:15