Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Златоград свикват извънредно заседание на Общинския съвет заради замърсяването на реките

Снимка: Петя Генова

Община Златоград свиква извънредно заседание на Общинския съвет заради проблема със замърсените води на реките в района, съобщи кметът Мирослав Янчев:

За трети пореден път в Златоград река Голяма промени цвета си, като тя стана бяла. Това се случи от хвостохранилището, което е над Златоград. Превантивно сме спрели водоподаването от първи и втори кладенец, тоест двата кладенеца, които са в река Върбица, с цел да се изследва водата, преди да се продължи водоподаването. Обявихме детските градини да не черпят вода от чешмата. На извънредната сесия, която предизвикахме с представители на Общинския съвет, е да чуем експертите да кажат защо за трети път се случва така, че водата си променя цвета и става силно бяла и да чуем институциите – ВиК, РИОСВ, "Басейнова дирекция". Съответно областният управител ще присъства на тази среща на Област Смолян. Това вече ни е на дневен ред в местната власт – да мислим сериозно по въпроса за пречистването на водите, които пие община Златоград, а това касае може би над 10 000 души население в Златоград и в село Старцево.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.