Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Кадин: С интерес се запознах с музиката на Димитър Ненов

Марк Кадин

Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР започват празничния сезон с коледен концерт на 1 декември от 19.30 часа в зала „България“. Под диригентството на Марк Кадин те ще възкресят след дълги години в забвение ораторията  „Коледа“ на Димитър Ненов. Солисти ще бъдат баритонът Иво Йорданов и примата на Софийска опера и балет Габриела Георгиева. Диригент на хора е Любомира Александрова.

Радиосимфониците ще изпълнят и фрагменти от балета „Лешникотрошачката“ на Пьотр Илич Чайковски – коледна класика, любима на малки и големи по цял свят.

Маестро Марк Кадин разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за интереса си към българската музика и избора на творбата на Димитър Ненов:

Преди всичко, винаги ми се иска да поправим някоя несправедливост и ако има достойна музика, която нe е звучала много години, то тя трябва да бъде изпълнена. Продължава нашата линия да свирим разнообразна музика, в това число и българска - българските класици. А Ненов вече е класик. С интерес се запознах с тази партитура и я научих. За мен беше интересно да наблюдавам историческия процес и да сравня какво е било по времето, когато Димитър Ненов е писал ораторията си „Коледа“ – това е периодът 1938-39 година. Много е интересно, защото тогава Стравински вече е бил звезда – вече е покорил Европа и Америка. Прокофиев вече е бил знаменитост в Европа, живял е в Париж и Мадрид, музиката му се е изпълнявала. Първата половина на ХХ век е много интензивен период в развитието на световната музика, откриват се нови езици за изразяване, нови стилове, нови форми – развитието е бурно във всички страни.  На този фон произведението на Димитър Ненов се отличава, според мен, с това, че той не се увлича от авангардизма – не следва Шьонберг, Веберн и нововиенската школа, а остава в руслото на традиционализма.

Цялото интервю с диригента Марк Кадин можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14