Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

220 години от рождението на Гаетано Доницети

Гаетано Доницети
Снимка: Josef Kriehuber, 1842

На  29 ноември 1797 година, точно преди 220 години, е роден един от великите италиански оперни композитори - Гаетано Доницети. Той, заедно със своите гениални съвременици Джоакино Росини и Винченцо Белини, в началото на XIX век  налагат и утвърждават в цяла Европа италианската опера и стила белканто – това са творци, представляващи цяла епоха в историята на музикалния театър.

Жизнения път на Доницети започва  в Бергамо, в дълбока мизерия. Самият той  пише в писмо до своя учител:
Моето рождение е покрито с тайна,защото съм се появил на този свят под земята, в мазе,
в което е трябвало да се спускаш по стълба като във винарска изба, и където слънчев лъч
  никога не е прониквал.

Благодарение на благотворителността и интереса на няколко важни личности в живота му обаче, Доницети успява да направи кариера като композитор и въпреки краткото време, отредено му на тази земя, съумява да покаже гения, заложен му от ранна възраст. Когато умира, едва 50-годишен, той оставя в наследство 75 опери, 16 симфонии, 19 струнни квартета, много песни и др. Най-любимите на публиката негови шедьоври са оперите „Любовен еликсир“ и „Лучия ди Ламермур“.

 Чуйте интересни подробности от биографията на Гаетано Доницети и откъси от негови произведения в поредицата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковите файлове.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14