Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филхармония "Пионер" - между триумфите и борбата за оцеляване

Филхармония „Пионер” в Берлин
Снимка: личен архив

Легендата, наречена Филхармония "Пионер", все още съществува. Поддържат я малцина от хората, присъствали на големите триумфи на оркестъра с диригент Влади Симеонов през 70-те и 80-те години на миналия век. Поддържат я и малките музиканти, които ходят с желание на репетиции в залата, предоставена от Националния дворец на децата. Но те, оказва се, намаляват. И, оказва се, легендата май по-скоро оцелява. При това трудно.

Трудно е не само да бъдат привлечени деца да свирят класическа музика. Трябва да бъдат привлечени и преподаватели по оркестрово свирене - те трябва да са доброволци, защото за тях няма щатни бройки в Двореца. Защото, както вече всички сме се убедили, държавна политика в областта на музикалното образование почти липсва. И докато в други страни слагат музикални инструменти в ръцете на всички деца още в началното училище, у нас дори желаещите са отблъснати. Всичко става въпреки образователната система.

Трябва ли да бъде така?

Не е ли по-добре Министерството на образованието, което е принципал на Националния дворец на децата, и Министерството на културата, чиито посланици са всички музиканти, да си подадат ръка, да се обединят усилията и Филхармония "Пионер" да представя българската култура у нас и по светатовните сцени, както винаги е било. Защото покани всъщност не липсват.

През лятото на 2016 г. "Пионер" гостува на фестивала на младежките оркестри в Берлин и там, на сцената и в прякото излъчване по радиото звучаха пет български творби!. Това не казва ли достатъчно?!

Адмирации към младия диригент Любомир Денев-младши, който отдава силите си, за да поддържа легендата жива, въпреки че единствената щатна бройка към оркестъра той дели с колега - преподавателка по цигулка.

През месец ноември 2017 г. Филхармония "Пионер" участва в церемонията по връчването на наградите "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци и изнесе концерт в зала "България". Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров е сред хората, подали ръка на младежкия състав - подписан е договор за поне два самостоятелни концерта през сезона на сцената на зала "България". А голямата сцена е мощен мотив за децата, които търсят изява.

На 27 ноември в репетиционната зала на Филхармония "Пионер" се събраха няколко силно заинтригувани от оцеляването и просперирането на състава хора - повечето бивши оркестранти с много ценни спомени от миналото. В звуковия файл чуйте мненията на д-р Александър Пешев, доц. Владислав Андонов и Татяна Досева - директор на Националния дворец на децата. В репортажа са включени и две изпълнения на Филхармония "Пионер" под диригентството на Любомир Денев-младши от гостуването ѝ на фестивала "Варненско лято 2016".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14