Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска се завръща в Софийската опера с дебют в "Тоска"

Александрина Пендачанска
Снимка: БГНЕС

От последното й участие в спектакъл на родна сцена са минали повече от 20 години. От дебюта й - вече 30. Завръщането й на сцената на Софийската национална опера е дългоочаквано не само за българската публика, но и за самата Александрина Пендачанска. Тоска е ролята, заради която станах оперна певица - твърди тя и споделя, че като малка е присъствала на работния процес, когато майка й Валери Попова е изработвала в детайли партията от операта на Пучини с диригента Михаил Ангелов.

Маестро Ангелов е човекът, подтикнал Александрина Пендачанска най-после да посегне към "Тоска". Но той, за жалост, не доживя да види дебюта на оперната прима в тази роля.


Поради големия интерес към спектаклите на 8 и 10 декември, Софийската опера обяви и трета дата - 20 декември.

Достойни партньори на певицата с блестяща международна кариера са тенорът Камен Чанев - любим изпълнител на меломаните по света като Марио Каварадоси, и Бисер Георгиев, за когото ролята на Скарпия е една от коронните в репертоара му. Участват още солисти, хорът и оркестърът на Софийската наионална опера и Хорът на софийските момчета с ръководител проф. Адриана Благоева. Диригент на спектаклите е Григор Паликаров.

Какво сподели примата Александрина Пендачанска в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за мечтаната роля на Тоска и за емоциите около завръщането си на родна сцена чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14