Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Стамболов представя късните клавирни опуси на Панчо Владигеров

Панчо Владигеров
Снимка: www.lostbulgaria.com

След успешните концерти в Шумен и Габрово през септември, пианистът Веско Стамболов ще представи новоиздадените късни клавирни опуси на композитора Панчо Владигеров и в София. Концертите са на 8 декември от 19 часа в къщата музей "Панчо Владигеров" и на 9 декември от 19 часа в камерната зала "България".

Идеята за проекта е на Надя Сотирова от къщата музей "Панчо Владигеров" и Ивайло Христов от издателство "Елм". Тяхна обща кауза е опазването на ценното наследство на българския класик и достигането на партитурите до изпълнителите. Последните шест опуса на Владигеров, композирани между 1972-1978 година не са били издавани досега. Пианистът Веско Стамболов се е нагърбил със задачата да ги разучи и изпълни пред публиката, която не ги познава.


Специално за концертите е подготвена мултимедия, която представя визуално част от архивите, които се пазят в къщата музей "Панчо Владигеров" - сред тях има снимки на композитора със семейството и учениците му.

Чуйте в звуковия файл разговорите с Ивайло Христов и Надя Сотирова, както и с пианиста Веско Стамболов, които споделиха подробности за проекта в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14