Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мистичната България на Боряна Кръстева

Снимка: Виктор Георгиев
Пътуването е умението да усещаш, смята Боряна Кръстева. Това и прави тя, усеща - емоцията, мистиката, чудото, България. Пътят на първата ѝ книга „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици” също е едно усещане, което тя и целият екип подаряват на читателите. Идеята им е да дадат лек, но сигурен тласък на всеки един, докоснал се до „Пътеписаници”-те в нея, да разбуди любовта си към родното, която така или иначе живее дълбоко в нас.
Митовете и легендите на тайнствена България са предадени директно от местните хора, скрити от суетата на живота. Затова и „Мистични разходки из България” не е пътеводител, който съдържа точни координати и маршрути на причудливите места, открити и разкрити от авторката, а едно истинско пътешествие. Може би дори едно обяснение в любов на малко познатата и почти скрита България. Чрез разказаното в книгата Боряна, като един пътешественик по душа и разказвач по призвание, се опитва да опише с думи неописуемото, за да даде възможност на всеки от нас да се вгледа не просто в страната, която нарича свой дом, а в себе си и своите най-съкровени кътчета в душата. Всичко това само, за да повярваме отново в чудесата, в които сме вярвали като малки и да разберем, че приказката още съществува. Единственото, което трябва да направим, е просто да започнем да я пишем. Както прави и Боряна с нейната мистична България - онази, която открива в очите на хората и местата, изпълнени с енергия.
Ако вече пробудих любопитството ви, значи вече е време да чуете разказа на самата Боряна Кръстева.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още спомени за радио

В Националното радио сте. Минали сте през централния вход, продължили сте по т.нар. "топла връзка", която свързва новата със старата сграда и която може да се каже, че е най-студената част от радиото, озовалите се в преддверието, от което през стъклени врати се влиза в просторното и с високи мраморни колони фоайе, водещо до изпълнената с музика зала..

публикувано на 23.01.21 в 10:05

Пътуващият човек – Никола Танев

Националната художествена галерия представя експозицията на Никола Танев по повод 130 години от рождението му. Изложбата е озаглавена „Никола Танев. На път“ и е разположена на целия първи етаж на Националната художествена галерия, Двореца. Никола Танев е не сама уникален като художник и личност, не само изключително продуктивен, той е и един от..

публикувано на 23.01.21 в 09:00

Михаил Милчев: Винаги има изход, винаги има „План „Б“

Документалният театрален спектакъл „План „Б“ гостува на сцената на Сити Марк Арт Център на 22 и 23 януари. Представлението е създадено по идея на актьора от театър „София“ Михаил Милчев, който е и режисьор на постановката, а драматург е Яна Добрева. Спектакълът„План „Б“ е изграден на основата на интервюта с реално съществуващи хора, страдащи от..

публикувано на 22.01.21 в 13:55

Нова творческа академия – алтернатива на художественото образование

За първи път у нас се открива академия, предлагаща творчески специалности по западен модел, като алтернатива на формалното художествено образование у нас. „Искаме да има творчески специалности, които да попълнят тази празнина във формалното образование и заради които се налага да ходим в чужбина. Артфондация „Дома“ в партньорство с галерия „Doza“..

публикувано на 22.01.21 в 08:45

Цветан Цветанов: По-добре в главата си да имаме радио, а не телевизор

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Цветан Цветанов , редактор в програма "Христо Ботев", предаването "Аларма", е гост на "Истории в ефира". Алармирането за цветността на необятния ни свят " Аз не харесвам името "Аларма", харесвам и уважавам..

публикувано на 21.01.21 в 17:50