Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мистичната България на Боряна Кръстева

Снимка: Виктор Георгиев
Пътуването е умението да усещаш, смята Боряна Кръстева. Това и прави тя, усеща - емоцията, мистиката, чудото, България. Пътят на първата ѝ книга „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици” също е едно усещане, което тя и целият екип подаряват на читателите. Идеята им е да дадат лек, но сигурен тласък на всеки един, докоснал се до „Пътеписаници”-те в нея, да разбуди любовта си към родното, която така или иначе живее дълбоко в нас.
Митовете и легендите на тайнствена България са предадени директно от местните хора, скрити от суетата на живота. Затова и „Мистични разходки из България” не е пътеводител, който съдържа точни координати и маршрути на причудливите места, открити и разкрити от авторката, а едно истинско пътешествие. Може би дори едно обяснение в любов на малко познатата и почти скрита България. Чрез разказаното в книгата Боряна, като един пътешественик по душа и разказвач по призвание, се опитва да опише с думи неописуемото, за да даде възможност на всеки от нас да се вгледа не просто в страната, която нарича свой дом, а в себе си и своите най-съкровени кътчета в душата. Всичко това само, за да повярваме отново в чудесата, в които сме вярвали като малки и да разберем, че приказката още съществува. Единственото, което трябва да направим, е просто да започнем да я пишем. Както прави и Боряна с нейната мистична България - онази, която открива в очите на хората и местата, изпълнени с енергия.
Ако вече пробудих любопитството ви, значи вече е време да чуете разказа на самата Боряна Кръстева.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариус Куркински представя юбилейния си спектакъл на "Аполония"

Актьорът Мариус Куркински ще представя юбилейния си спектакъл "Мариус 50" по време на празниците на изкуствата "Аполония". Той ще представи всички свои досегашни представления чрез сборен моноспектакъл. Зрителите ще могат да видят превъплъщенията му в "Дон Жуан", "Черното пиле", "Песен на песните" и други. Празниците на изкуствата ще се проведат от 1 до..

публикувано на 12.08.20 в 15:11

Дебютният роман на Том Ракман "Неудачниците" излиза на български

Десет години след първото си публикуване на английски език, когато творбата е обявена за една от книгите на годината, „Неудачниците“ на канадско-американския писател Том Ракман най-накрая излиза на български в превод на Ангел Игов и с корица на Милена Вълнарова.  Романът е броеница от разкази, съединени в корена си. Въздушно леките портрети истории..

публикувано на 12.08.20 в 12:44
Зачатие Богородично - Юлия Станкова

Новозаветната жена в творбите на Юлия Станкова

Библейската тематика е обикната в творбите на много български художници. Изложбата „Жените в Новия завет“ на Юлия Станкова в пловдивската галерия „Възраждане“ прониква в душата на съвременния човек, като го кара да се идентифицира с вечността. Цяла изложба, посветена на жените от Новия завет, е нещо специално и рядко, казва галеристката Красимира..

обновено на 12.08.20 в 12:27
Васил Дуев

70 представления „Всичко на масата“

Театрална работилница „Сфумато“ не спусна завеса дори в разгара на лятото. Тази вечер (12 август) лятната програма продължава с „Всичко на масата“ – моноспектакъл на Васил Дуев по едноименния роман на американския писател Чарлз Буковски. За това свое превъплъщение в образа на Хенри Чинаски младият актьор получи номинация за награда „Икар 2017“ в..

публикувано на 12.08.20 в 10:33

Момчил войвода – между легендата и историческата истина

"Момчил – родопският цар" – новата книга на проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов – допринася не само за запознаването на читателите с личността на Момчил войвода, но и за провокиране на интереса към културния туризъм.  Книгата разграничава историческите факти от легендата, която се е сраснала с личността на Момчил войвода. Според авторите..

публикувано на 10.08.20 в 13:30