Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мистичната България на Боряна Кръстева

Снимка: Виктор Георгиев
Пътуването е умението да усещаш, смята Боряна Кръстева. Това и прави тя, усеща - емоцията, мистиката, чудото, България. Пътят на първата ѝ книга „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици” също е едно усещане, което тя и целият екип подаряват на читателите. Идеята им е да дадат лек, но сигурен тласък на всеки един, докоснал се до „Пътеписаници”-те в нея, да разбуди любовта си към родното, която така или иначе живее дълбоко в нас.
Митовете и легендите на тайнствена България са предадени директно от местните хора, скрити от суетата на живота. Затова и „Мистични разходки из България” не е пътеводител, който съдържа точни координати и маршрути на причудливите места, открити и разкрити от авторката, а едно истинско пътешествие. Може би дори едно обяснение в любов на малко познатата и почти скрита България. Чрез разказаното в книгата Боряна, като един пътешественик по душа и разказвач по призвание, се опитва да опише с думи неописуемото, за да даде възможност на всеки от нас да се вгледа не просто в страната, която нарича свой дом, а в себе си и своите най-съкровени кътчета в душата. Всичко това само, за да повярваме отново в чудесата, в които сме вярвали като малки и да разберем, че приказката още съществува. Единственото, което трябва да направим, е просто да започнем да я пишем. Както прави и Боряна с нейната мистична България - онази, която открива в очите на хората и местата, изпълнени с енергия.
Ако вече пробудих любопитството ви, значи вече е време да чуете разказа на самата Боряна Кръстева.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.