Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мистичната България на Боряна Кръстева

Снимка: Виктор Георгиев
Пътуването е умението да усещаш, смята Боряна Кръстева. Това и прави тя, усеща - емоцията, мистиката, чудото, България. Пътят на първата ѝ книга „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици” също е едно усещане, което тя и целият екип подаряват на читателите. Идеята им е да дадат лек, но сигурен тласък на всеки един, докоснал се до „Пътеписаници”-те в нея, да разбуди любовта си към родното, която така или иначе живее дълбоко в нас.
Митовете и легендите на тайнствена България са предадени директно от местните хора, скрити от суетата на живота. Затова и „Мистични разходки из България” не е пътеводител, който съдържа точни координати и маршрути на причудливите места, открити и разкрити от авторката, а едно истинско пътешествие. Може би дори едно обяснение в любов на малко познатата и почти скрита България. Чрез разказаното в книгата Боряна, като един пътешественик по душа и разказвач по призвание, се опитва да опише с думи неописуемото, за да даде възможност на всеки от нас да се вгледа не просто в страната, която нарича свой дом, а в себе си и своите най-съкровени кътчета в душата. Всичко това само, за да повярваме отново в чудесата, в които сме вярвали като малки и да разберем, че приказката още съществува. Единственото, което трябва да направим, е просто да започнем да я пишем. Както прави и Боряна с нейната мистична България - онази, която открива в очите на хората и местата, изпълнени с енергия.
Ако вече пробудих любопитството ви, значи вече е време да чуете разказа на самата Боряна Кръстева.

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена.  И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов.  Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в..

публикувано на 21.09.23 в 16:39
Юли Шумарев

Последните от Атлантида в картините на Юли Шумарев

В галерия "Мария Луиза" в Пловдив на 22 септември се открива изложбата "Последните от Атлантида" на Юли Шумарев. Тя е инспирирана от книгата му "Макгахански улици и балади" и е възможност да се пренесем във времето на детството, във време, вече почти изличено от съвременния живот. Време, което остава да съществува в спомените и в изкуството.  Т ой..

публикувано на 21.09.23 в 16:29

"Сплетител на бунтовния дух" – кой всъщност е Кръстьо Пишурка

Някак незаслужено името на един от българските възрожденски книжовници и просветители остава малко встрани от познатите на всички ни будители. Причина за това е донякъде вероятно и незаслуженото иронично и подигравателно отношение на Ботев към литературната дейност на Кръстьо Пишурка в стихотворението, станало нарицателно за стихоплетството – "Защо не..

публикувано на 21.09.23 в 16:13
Белослава Димитрова и Яна Букова

Яна Букова в галерия "Прегърни ме"

Поредицата "Прочити" на галерия "Прегърни ме" с водеща Белослава Димитрова ни срещна отново с интересен творец – Яна Букова. "Да срещнеш Яна Букова човешки и литературно е интензивно изживяване и едновременно с това предизвикателство, може би защото тя е един от най-енигматичните съвременни български автори", пише Белослава Димитрова в поканата за..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Поредните празници на българското кино в Рим

За 16-и пореден път в Италия започва най-големият фестивал, представящ съвременно българско кино в Европа "Празници на българското кино в Рим". Този път фестивалът се провежда през есента, вместо в началото на лятото, тъй като Домът на киното на емблематичното място в градините на вила Боргезе беше ремотниран. От 22 до 24 септември италианските..

публикувано на 21.09.23 в 12:20