Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коледа" на Димитър Ненов влиза в репертоара на оркестър "Генезис" и Музикална лаборатория за Човека

Оркестър "Генезис" и Музикална лаборатория за хор на Човека с диригент Йордан Камджалов

Тържественият коледен концерт на оркестър "Генезис" и хора на Музикална лаборатория за Човека ще бъде в навечерието на годишнината от рождението на един от изключителните български творци - композитора Димитър Ненов, на 18 декември от 19.00 часа в зала “България”.

Програмата ще включва творбите на Ненов Токата (оркестрация Лазар Николов) и оратория “Коледа” за солисти, хор и голям оркестър.


Артистичният директор и главен диригент на оркестър "Генезис" Йордан Камджалов е поканил солистите Гиргина Гиргинова - сопран и Пламен Бейков - бас. По традиция в София ще се съберат български музиканти от няколко континента, които ще обединят творческата си енергия с певци-аматьори, които работят с ентусиазъм в Музикална лаборатория за Човека под ръководството на Мая Василева.

Репертоарът на Музикална лаборатория за Човека - хорът, на който съм диригент заедно с маестро Камджалов, се планира мининум две години. Така че проектът да направим "Коледа" при нас съществува отпреди две години и с маестрото сме говорили колко бихме искали да го направим, и то в навечерието на рождения ден на самия композитор Димитър Ненов - 19 декември. Разбира се, имаше известни проблеми с намирането на ноти, с партитурите, защото това е произведение, което повече от 25 години не е изпълнявано. За нас беше приятна изненада, че хорът и оркестърът на Радиото също ще го поставят - аз мисля, че това е голям плюс, защото то трябва да звучи и е престъпление, че е било толкова дълго време забравено - сподели диригентката.

Цялото интервю с Мая Василева за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14