Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два концерта и благотворителност в коледната програма на Детския радиохор

| обновено на 21.12.17 в 13:53
Детският радиохор - Ансамбъл на годината 2016
Снимка: БТА

Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, беше провъзгласен за Ансамбъл на годината в националната анкета сред слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт" - "Музикант на годината 2016".

Съставът има традиционно по няколко участия в предколедния сезон и публиката очаква с нетърпение техния специален концерт преди Рождество Христово, в който звучат любими песни, посветени на празника. Тази година концертът е на 20 декември в Първо студио на БНР. С него малките славеи ще почетат и 85-годишнината от рождението на създателя на Детския радиохор - акад. Христо Недялков. Особено внимание ще бъде отделено във втората част на концерта на цикъла от десет коледни песни, композирани от маестро Недялков, в които ще акомпанира Младежка филхармония "София".

Детският радиохор ще направи и предколеден благотворителен жест - Софийската митрополия и Българското национално радио организират с благословението на Патриарх Неофит благотворителен Предрождественски концерт в подкрепа на водещата от програма "Хоризонт" Станислава Пирчева, която се нуждае от спешна операция. Той ще се състои на 21 декември в старинния столичен храм "Света София" от 18.00 часа с участието на Детския радиохор с диригент Венеция Караманова, Софийския свещенически хор с диригент отец Кирил Попов и Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова.

По традиция певците от Радиохора ще бъдат на сцената и в Коледното матине на Симфоничния оркестър на БНР. На 23 декември от 11 часа в Народния театър "Иван Вазов" на диригентския пулт ще застане Любка Биаджони.

За предколедната програма на Детския радиохор разказа в предаването "Алгро виваче" диригентката Венеция Караманова. Чуйте в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14