Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриция Копачинская - "босоногият ангел" и "музикален екстремист" гостува у нас

| обновено на 21.12.17 в 15:46
Патриция Копачинская на сцената
Снимка: patriciakopatchinskaja.com

Изключително рядко изпълняваният Концерт за цигулка и оркестър от Арнолд Шьонберг ще прозвучи на 21 декември от 19 часа в зала "България". Солистка на Софийската филхармония ще бъде изключителната цигуларка със световна слава Патриция Копачинская.

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и Патриция Копачинская се познават отдавна. Състуденти са от Университета за музика и сценични изкуства във Виена, а маестро Тодоров разкрива, че молдовката всъщност вече е идвала в България, само че преди 20 години - като гост на фестивал в Пловдив.

Копачинская е музикант със собствен стил и всички нейни интерпретации - от Бах и Бетовен до Лигети и Мансурян, се отличават от тези на нейните колеги. Тя "лети" на сцената, затова предпочита да свири боса и оттам прозвището "босоногият ангел".

Не се притеснява да е различна, да бъде определяна като "музикален екстремист" - свири само произведения, които я интригуват, с партньори, които са отзивчиви към нейния артистизъм и екстравагантност. Записала е албуми с аржентинската виолончелистка Сол Габета, с турския пианист Фазъл Сай, с оркестъра на Теодор Курентзис MusicAeterna - Перм, с Лондонската филхармония и Владимир Юровски. Получи номинация за награда "Грами 2018" за записа на "Смъртта и момичето" от Шуберт с камерния оркестър "Сейнт Пол".

Какво още е хубаво да знаем за Патриция Копачинская разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14