Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адриано Челентано навърши 80 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Адриано Челентано навършва днес 80 години. Със своя уникален изобретателен дух, той е единственият италиански изпълнител с огромно културно влияние не само в рок музиката и в киното, но и чрез особените си философско-проповеднически телевизионни програми. 

Въздействието на Адриано Челентано у нас е свързано с това, че българите започнаха да употребяват италианския поздрав „чао” в резултат на песента му "Ciao ragazzi, ciao" от  60-те години на миналия век. Звучи приветливо, така както цялото му творчество, с революционен замисъл, изпреварващо, завладяващо и срещу течението. За него думата „рок” е символ на положителното в живота.

Наречен Il Molleggiato - ще рече „Пружиниращия”, заради уникалния му стил да танцува или когато ходи, Адриано Челентано, който е издал към 200 милиона плочи, в момента води в музикалната класация на Италия с диска "Tutte le migliori di MinaCelentano". Няма друг като него да владее с такава сила човешкото внимание и неговите песни и филми да имат актуално значение и днес. Достатъчно е да споменем песента „Via Gluck”- улицата в Милано с дома на родителите му, имигранти от южната област Пулия, където той се е родил на 6-и януари 1938г. А с песента "Prisencolinensinainciusol" е първият певец изпълнил рап.

В киното има паметни изяви в около 40 филма, като например "Серафино", "Бинго-Бонго", "Yuppi Du". Независимо, че не обича да пътува, Адриано Челентано дължи своята световна популярност на неповторимия си изобретателен дух и творчество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14