Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителен концерт в подкрепа на издаването на книга за пианистката Ружка Чаракчиева

Колеги и ученици на именитата наша пианистка проф. Ружка Чаракчиева - доайен сред българските акомпанятори, ще се включат в благотворителна инициатива, която има за цел да подкрепи издаването на биографична книга за нея.

Концертът с участието на цигуларите Ангел Станков, Йосиф Радионов, Недялчо Тодоров, пианистите Ростислав Йовчев, Зорница Радионова, Галина Апостолова, кларинетиста Росен Идеалов и мн. др. ще се състои на 13 януари от 11 часа в концертната зала на Националната музикална академия "Порф. Панчо Владигеров". Ще присъстват ректорът на Академията проф. Димитър Цанев и авторката на книгата - Ирен Капеловска, която е възпитаничка на проф. Чаракчиева, а сега самата тя преподава в Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" в Пловдив.

Проф. Ростислав Йовчев разказа за благотворителната инициатива в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт": Целта е всички ние, които обичаме Ружка Чаракчиева като музикант и като човек, като личност, защото тя е наистина една впечатляваща личност, да можем да помогнем с нашето музициране да се съберат средства. Публиката, която ще дойде да ни слуша, сред която ще бъде самата проф. Чаракчиева и автора на книгата Ирен Капеловска, да може да подпомогне това дело и книгата да излезе.

Цялото интервю с проф. Йовчев чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14