Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска класика в първия концерт за годината на Националния филхармоничен хор

НФХ "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров
Снимка: БНР/Ани Петрова

В афишите на Концертен комплекс "България" се забелязва трайна тенденция - вторниците са запазени за Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов". Може би не всички вторници в календара, но достатъчно, за да се осъществи цикъла "Шедьоври на хоровата акапелна музика" и да се среща публиката с най-високите образци на хоровото творчество - ни повече, ни по-малко се очаква от най-представителния български състав, ръководен от Славил Димитров, който спечели националната анкета "Музикант на годината 2016" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

На 9 януари заглавието на концерта беше "Българска хорова класика". Певците представиха отбрани пиеси от автори, отдавна смятани за класици в музикалната история на ХХ век: от патрона на хора Светослав Обретенов и доайените Добри Христов и Александър Морфов, през Марин Големинов, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров, Тодор Попов, Николай Кауфман до Константин Илиев, Александър Танев, Александър Текелиев, Александър Райчев, Иван Спасов и Николай Стойков. За всеки слушател, влюбен в хоровото звучене, това е завръщане към позабравените страници на хоровата ни история.

Много е трудно в един концерт да обгърнем българската хорова музика, затова това няма да е единствения концерт. Идеята да се представи изцяло българска програма се възприе добре и е факт, че хубавата публика в зала "България" много приятно реагира на това, което се случва на сцената.

По повод предизвиканата от диригента Герган Ценов дискусия за опазване и правилно стопанисване на българското музикално наследство, което да достига по-лесно до повече изпълнители и съответно - до по-широка публика, Славил Димитров коментира:
В хоровата музика, разбира се, също има такива проблеми, особено за нещата, които са само в оригинал и не са съхранени добре. Ние всички правим каквото е по силите ни за опазване на това наследство, но нямаме достъп до всичко, което е написано - пазено в архивите на различни институции и в семействата на композиторите. Понякога е доста трудна комуникацията. Но в този ред на мисли аз искам да обърна внимание и на друго: Има фондации, които носят имената на български композитори и тяхната задача по устав е да правят точно това. Аз бих ги попитал как по-точно те са съдействали за съхранението, защото много неща дори на Панчо Владигеров са оставени като ръкопис - това е недопустимо при действащи три фондации на негово име.

Цялото интервю с диригента Славил Димитров и документален запис от концерта на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", наречен "Българска хорова класика", чуйте в звуковия файл.

Следващият концерт на състава е под диригентството на София Бърдарска и ще представи програма с мадригали, създадени между 16-и до 20-и век.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14