Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Зорница Иларионова - между концертите и конкурсите

Зорница Иларионова
Снимка: личен архив

Млада, красива и талантлива, Зорница Иларионова е 25-годишна цигуларка, родена в Плевен. Завършва с отличие Националното музикално училище “Любомир Пипков“ в София през 2011 година като ученичка на своята майка - известната цигулкова педагожка Благородна Танева. Учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia - Мадрид, Испания, в класа на световноизвестния проф. Захар Брон.

Още на 14 години записва първия си компактдиск с творби от Моцарт и Сарасате. Носителка е на редица първи награди от престижни национални и международни конкурси. Концертира  с успех на много европейски сцени, успешно участва и във фестивалите "Софийски музикални седмици", "Варненско лято", "Аполония", "Мартенски музикални дни", Европейски музикален фестивал – София, "Владимир Спиваков" – Москва, "Моцартеум" – Залцбург, "Музика Мунди" – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия, "Евмелия" – Гърция.

През 2014 г. на тържествена церемония в Кралския дворец "Ел Пардо" в Мадрид Зорница е удостоена лично от испанската кралица София с престижната награда Най-добър музикант в класа на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика "Кралица София". Лауреат е на престижната награда "Кристална лира" за млад изпълнител на 2015 година, която получи заедно с пианиста Асен Танчев.

Като носител на Гран при от конкурса "Музиката и земята" цигуларката направи дебюта си в емисията "Франс Мюзик" на Френското радио, в която се представят лауреати на международни конкурси. А като победител в конкурса "Суна Кан" в Анкара, Турция, ѝ предстои дебют като солист на Филхармонията на Измир.

На 8 януари Зорница Иларионова изнесе рецитал с пианистката Мария-Елена Средева в Сити Марк арт център, първи от цикъла на Фондация "Йордан Камджалов", наречен "Млади български виртуози свирят в подкрепа на родната култура" – благотворителна кампания с цел закупуване на роял за Сити Марк арт център.

Няколко дни по-късно дуото изнесе рецитал в камерна зала "България", а предстои поредното тежко изпитание - финалите на Международния конкурс за цигулари в Сингапур в края на месеца.

За концертите, състезанията и предизвикателствата пред младия музикант в наше време чуйте в интервюто със Зорница Иларионова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14