Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зимни мечти" и солистка от Русия в поредния концерт от сезона на Радиооркестъра

Екатерина Мечетина

Под диригентската палка на Марк Кадин Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни Прелюдия за оркестър „Мечти“ от Александър Скрябин, Концерт за пиано и оркестър №1 от Сергей Рахманинов и Симфония №1 „Зимни мечти“ от Пьотр Илич Чайковски. Концертът е на 26 януари от 19.30 ч. в зала "България".

Маестро Кадин разказа за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт":

Много ми е приятно да представя пред софийската публика тази руска програма с произведения от Скрябин, Рахманинов и Чайковски, писани в началото на творческия им път – т.е. това са шедьоври, но писани от все още недотам прочути автори, преди те да станат знаменитости. Сергей Рахманинов пише Първия си клавирен концерт, когато е още 17-годишен. Сега дори не можем да си представим, че един 17-годишен младеж би създал нещо подобно. И изобщо светът много се е променил. Произведенията, които ще изпълним с Радиооркестъра в петък, много рядко се изпълняват на сцена, предвид техническата им трудност, която изисква много работа и големи усилия в репетиционния период. Не всеки оркестър и пианист иска да се занимава с това. Но ето че ние сме амбицирани да го направим и публиката ще има възможност да го оцени на концерта в зала "България".

Отделно искам да акцентирам върху нашата впечатляваща солистка – Екатерина Мечетина, известната руска пианистка. Тя е млада, но вече от доста години е на сцената. Може да се каже, че началото на нейния творчески път е щастлив, защото съдбата ѝ подарява среща с трима от големите музиканти на нашето време – Мстислав Ростропович, Родион Шчедрин и Владимир Спиваков. Всеки от тях много високо е ценил и е обичал Катя, и се е старал тя да участва в техни общи проекти. Сега Екатерина Мечетина пристига за първи път в България и се радвам, че българската публика ще се запознае с нея, а тя ще се запознае със София.

Защо Концерт за пиано и оркестър №1 от Рахманинов е по-малко известен и свирен от останалите според маестро Марк Кадин - чуйте в интервюто в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14