Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимните музикални вечери в Пазарджик поддържат огъня, запален от Иван Спасов

Пазарджишкият симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров
Снимка: Пламен Христов
Международният фестивал Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов” се провежда от 1975 година  с финансовата подкрепа на Община Пазарджик. Организаторите и Симфоничния оркестър на града, ръководен сега от Григор Паликаров,  поддържат живи традициите на форума, на чиято сцена през годините са прозвучали много нови творби от български композитори и са гостували знаменитости от страната и чужбина, за да представят световната класика.


43-ото издание на Зимните музикални вечери ще бъде открито на 25 януари 2018 г. в зала "Маестро Георги Атанасов", а първото произведение в програмата по традиция е Българска рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров. Солист в ми-минорния концерт на Феликс Менделсон-Бартолди ще бъде известният наш цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази - дългогодишен концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам. Предвидени са и две рядко изпълнявани творби - увертюра към операта "Крал за един ден, или Мнимият Станислав" от Джузепе Верди и Увертюра, скерцо и финал от Роберт Шуман.


Гости на фестивала в Пазарджик тази година ще бъдат още дуото Валентин Геров - виола и Антони Дончев - пиано, младите пианисти Георги Василев и Емануил Иванов,  диригентът Адам Клоцек от Полша и цигуларят Емануел Салвадор от Португалия. В един от дните по традицияпред публиката ще се представят и млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик. По време на фестивала във фоайето на зала “Маестро Георги Атанасов” ще има изложба под надслов „Изкуство и дух от планината“.

Подробности за всички събития разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Григор Паликаров - артистичен директор на Зимните музикални вечери „Проф. Иван Спасов”. Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14