Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите анализи на водите на река Върбица при Златоград са в норма

Снимка: БГНЕС

Това стана ясно след проверка на сигнал за мъртва риба в реката от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян, Басейновата дирекция „Източнобеломорски район“, Регионалната лаборатория и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Сигналът бе получен на „зеления“ телефон на екоинспекцията в понеделник около 13 часа. В малки участъци от реките Голяма и Върбица е установена мъртва риба от вида мряна. Около 30 мъртви екземпляра са открити в река Върбица в град Златоград и около 20 в началото на града в река Голяма. И в двата водни обекта са забелязани да плуват кефали. Установено е, че река Голяма е с непроменен цвят, а утаечното езеро на хвостохранилище „Ерма река“ е бистро. Взети са проби от четири пункта за повърхностни води. Резултатите от всички проби са в норма. Допълнително в лабораторни условия ще бъдат анализирани още няколко показатели, като резултатите ще бъдат оповестени своевременно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.