Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска класика ще звучи на официалното откриване на Българското европредседателство в Брюксел

Изпълненията на Соня Йончева и Людмил Ангелов ще бъдат акцент в концерта

На 1 февруари в Центъра за изкуства “Бозар” в белгийската столица концерт ще изнесе Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солисти оперната прима Соня Йончева и пианистът Людмил Ангелов, с участието на хор “Ваня Монева” с диригент Ваня Монева.

Събитието е част от официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на него ще присъства политическия елит на Европа.

Програмата на концерта е подбрана така, че да представя по най-добрия начин българското композиторско и изпълнителско изкуство. “Празнична увертюра” от Веселин Стоянов ще звучи за начало, публиката ще чуе и творбата на Александър Текелиев “Корени” за народен хор и симфоничен оркестър, както и две емлематични български народни песни - “Полегнала е Тудора” (обработка Филип Кутев) и “Бре Петрунко” (обработка Красимир Кюркчийски). Световната класика ще бъде представена с арии от опери на Джузепе Верди и Концерт за пиано и оркестър Nо.2 от Фредерик Шопен.

Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров
В предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт” диригентката Ваня Монева разказа повече за подготовката на концерта в Брюнксел и за важността на подобно официално събитие за българското музикантство и представянето в най-добра светлина на българската култура.
 
Вълнуващо е да бъдеш представител на България в такъв момент и затова за нас е и чест, и гордост, и радост да можем да споделим сцената с всички тези прекрасни музиканти - сподели носителката на приза "Музикант на годината 2014" - Знам, че има много активна културна програма в рамките на тези шест месеца и се надявам, че ще бъде забелязана българската култура, защото всички изяви не са случайни, на музиканти, които отдавна са доказали своето присъствие в музикалния живот на България и в Европа, и по света.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

Хор
Хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14