Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сбогуване с маестро Крикор Четинян

| обновено на 31.01.18 в 19:08
Крикор Четинян и Кръстин Настев с диригенти по време на майсторския клас в Пловдив
Снимка: личен архив

На 29 януари, на 75-годишна възраст почина Крикор Четинян - дългогодишен диригент на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букурещлиев“ и основател на Женския камерен хор към Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, където преподава.

Носител на почетния знак на града, както и на орден Кирил и Методий, маестро Четинян беше отдаден на популяризирането на българския фолклор и нашата съвременна музика по света.

Хоровото пеене е в генезиса на човешката поява и ще съществува дотогава, докато има жив човек. Затова нашето изкуство ще го има, докато ги има хората. Ако възпитаме децата си на добър на вкус, колкото и стоят пред компютъра, това няма да е пагубно за тях. Чрез песента можеш да стигнеш до сърцето на събеседника си, с думи – по-трудно. Гьоте казва, че музиката започва там, където свършват думите, казва в едно от последните си интервюта диригентът.

Поклонението ще бъде на 31 януари от 15 часа на Арменските гробища в Пловдив.

Спомени на младия диригент Кръстин Настев, близък сътрудник и колега на доц. Крикор Четинян, чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14