Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2025 г. община Смолян ще бъде газифицирана с инвестиция за около 9 млн. лева

Снимка: Община Смолян

До 2025 година община Смолян ще бъде газифицирана с инвестиция за около 9 млн. лева. Целта е да се намали драстично замърсяването на въздуха.

Инвестицията е заложена да се направи в два периода – до 2020 година, когато ще се въвежда системата в областния град, и от 2021 г. до 2025 г., като обект на интервенция ще са големите села в общината – Широка лъка, Търън, Момчиловци, Смилян и Арда. 

Целта на газификацията в Смолян е да се намали запрашеността на въздуха от фини прахови частици. Допустимата концентрацията с фини прахови частици в Смолян е била превишена 84 дни през 2016 и 77 дни през 2017 година – основно през зимните месеци. От началото на януари нормата на замърсен въздух е превишавана 16 пъти. Причина за това е най-вече масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.