Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корсиканската група "A Filetta" и "Ева квартет" с концерт в зала "България"

A Filetta в студиото: снимка Ирина Недева

Корсиканската група „A Filetta“ ще изнесе тази вечер концерт в зала "България", заедно с българския „Ева квартет“. В предаването „Хоризонт до обед“ Фабиен Флори, директор на Френския институт, разказа:

Това е събитие, което обединява много културни измерения и което включва корсиканската култура. Искахме да поканим хореографи, артисти и освен това имаше едно трето измерение, то ще се случи през март. За тази вечер имаме амбицията да смесим корсиканската, българската полифония с уличното изкуство, стрийт арта. За българите, които ще се разхождат близо до зала „България“ тази вечер, те ще имат възможността да се запознаят с една гигантска фреска, един гигантски стенопис, който е детайл от една картина от Софийска градска галерия. Тя е нещо като отзвук от концерта, който ще бъде даден тази вечер от „A Filetta“ с българския „Ева квартет“. Идеята е да смесим корсиканските и българските полифонични традиции.  

Жан Клод Акуавива, основател на група „A Filetta“, посочи, че групата пее на корсикански и на латински език.

Вокалната българска традиция е впечатляваща, когато става въпрос за женски групи. Това е изключителна, блестяща, пламенна полифония. В Корсика нашата полифония е малко по-мрачна. Традиционно погледнато, тя е единствено женска. Влюбихме се в българската музика отдавна. Много често сме канили български гласове при нас. Винаги сме имали желание да развиваме репертоар с тези български ансамбли. Ние сме го правили вече.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14