Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 30 години „Луд гидия“ се завръща на Русенска сцена

БНР Новини
Снимка: @rousseopera

На 9 февруари в Русе се състоя премиерата на операта „Луд Гидия“ от Парашкев Хаджиев.
За пръв път творбата е поставена там през 1967 година с режисьор Борислав Дионисиев и диригент Димитър Манолов, а следващата продукция е от 1987 година с режисьор Румен Нейков и Борис Спасов на пулта. Сега, 30 години по-късно са поканени проф. Павел Герджиков и младият диригент Димитър Косев. По подготовката работят и хореографът Анна Пампулова, художникът на декорите Иван Токаджиев, художникът на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова, диригентът на хора Пламен Георгиев и хормайсторите Емилиян Акимов и Александър Тинков.
Екипът работи в пълно съгласие и единомислие относно визуалната концепция на представлението. Търси се „условният реализъм“, който отдалечава от конкретиката на времето и пространството на буквализма, но изважда на показ преживяванията на героите.
Повече за идеите и реализацията можете да чуете в разговора с режисьора – проф. Павел Герджиков.





Спектакълът беше посветен на тенора Николай Здравков и на неговата 95-годшнина. На премиерата на операта в Русе на 28 януари 1967 той изпълнява ролята на Илия, а във втората постановка, двайсет години по-късно публиката го аплодира като Кадията.
В състава, който гледах на 9-и бяха: Стоян Стоянджов, Йоланта Николаева, Таня Радева-Лазарова – гост, Николай Моцов, Георги Димитров, Петя Цонева, Боян Савов – гост, Александър Крунев, Александър Баранов, Иван Пенчев, Димитър Кюркчиев, Стефан Пенчев, Стилян Цветков, Искрен Рибчев, хор и оркестър на Държавна опера - Русе. Участие взеха и танцьори от фолклорно танцова трупа „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев, които бяха чудесен акцент към атмосферата на представлението.
Специален, заветен, дори мечтан се оказа проектът за много от солистите. Развълнувани и много емоционални, ето какво споделиха Николай Моцов и Таня Радева-Лазарова, които изпълниха главните роли – на Илия и Зорница.







Един наистина великолепен спектакъл, който ще зарадва и софийската публика на 17 май, когато Русенската опера ще гостува в столицата.
Повече за гостуването и за програмата на Държавна опера – Русе можете да чуете от разговора с директора на операта – Иван Кюркчиев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34