Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика звучеше, докато нашите момчета маршируваха към Gornyi Dubnjak

БНР Новини
Снимка: Теодор Иванов

Клишетата са вредни. Клишетата превръщат историите в предсказуеми приказки. Клишетата са тук, там, навсякъде винаги, когато едно действително събитие мине през мелачката на казионното говорене - за най-дребните неща, за най-дребните исторически артефакти, физически или не. А когато мащабът се увеличи и стигне до описание на огромните събития, ключовете на историчност в лицето или само името на хората, станали инструментални за процеса, картинката с разказа става опасно бездушна, статистическа, статична.
Разказ тук е ключова дума. Историята колективно схващаме като поредица малки описателни скици от дати, пришити към събития, а когато намесим и разказ, историята става дидактично повествование, целящо морален урок. Но не винаги. Разказът за историята е врата, а парадоксално точно на тази врата подхождат повече от един ключ. Ключ в случая можем да мислим като подход. С един интересен, отвъд патетичното говорене подход "Екип драматургични форми" ще отбележи 140-ата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор.
Преди пет години Даниела Манолова, Борислав Евлогиев и Сойла Валкама, режисьор във Финландското национално радио, разказваха историята на финските лейбгвардейци, полк от императорската руска армия, станал част от историята на България със своето участие в боевете за нейната независимост. Всяка година говорим, често уви по еднакъв начин, за тези моменти на невероятна значимост, които кулминират на 3 март 1878 година. През 2018 година се навършват точно 140 години. В 6 излъчвания, разхвърляни в програмната схема на програма "Христо Ботев", но замислени с финал в деня 3 март 2018 година, ще чуете документалния сериал "Един по-дълъг път до полето на боя". За повърхностно познатото участие на финските войници, около 1000 човека, в историческта тъкан на времето тук. А това "тук" в шестте глави на документалния проект е подчертано нестатично - от София до Хелзинки, от Сееста до Горни Дъбник, от Плевен до Тампере. И времево - от 1877 до 2012 година. И обратно.
Събирането на звук, тук и там, България и Финландия, срещите с хора тук и там, километричните звукови файлове, интервюта, истории, спомени, още истории, лица, хора, имена, песен за загубените животи в "пясъците на Балкана", всички компоненти, но още насипно, фийчър, но още просто огромно множество с всичко необходимо, но още хаотично. Процесът на създаване изглежда така. А финалният резултат, подреден, ще чуете между 26 февруари и 3 март 2018 г. След полунощ - от два до три за първите пет излъчвания и с кулминация от 0.15 часа на 3 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30