Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Янина Кашева: Любовта и жаждата за знание ни правят по-богати

Янина Кашева
Снимка: Георги Бангиев

Любов е ключовата дума към актрисата Янина Кашева, известна с нашумелия в края на седемдесетте години на миналия век филм „Всичко е любов”. Любов, защото всичко, което създава на сцената или в живота, е направено с много любов. Тя е напълно отдадена на професията. На сцената или в киното проявява желязна дисциплина. Работи всеотдайно върху всяка роля. Започва с много внимателно прочитане на текста, като отделя внимание на всеки препинателен знак и на всяка ремарка. Вслушва се в онова, което изисква режисьорът, както и актьорите, а след това „малко по малко” започва да си представя как изглежда този човек, как ходи, как говори, какви жестове има. Като малка е рисувала и това й помага да си представя как е облечена нейната героиня и каква е цялостната й визия.

В предаването "Нощен Хоризонт" актрисата сподели, че ролите, които е изиграла до този момент са над осемдесет. Сред тях са Жулиета в „Ромео и Жулиета”, Ева в „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати” /за тази роля получава и награда на САБ/, Лудата в "Плебеи по рождение", вещицата в „Старчето и стрелата”, Хеда в „Хеда Габлер” и още много, много други. Във всяка от своите роли е оставила част от сърцето си – къде повече, къде по-малко, но във всяка има частица от нея. Янина е играла на сцената на Пазарджишкия театър, на Сатиричния театър, Народния театър, МГТЗК, театър „Възраждане”. Със спектаклите е пътувала и играла на сцените из цяла България, както и в чужбина. Режисьорите, които са оставили трайна следа в нея, са Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Юлия Огнянова, Маргарита Младенова, Здравко Митков, Пламен Марков, Младен Киселов, Лилия Абаджиева... Преди всеки спектакъл изпитва не точно напрежение, а някакво събиране като пред скок. Има адреналин, има и нещо за преодоляване, което ангажира цялата й същност.

Освен филма „Всичко е любов” в нейната творческа биография има и много други роли. Играла е във филмите „Басейнът”, „Голямото нощно къпане”, „Борис Първи”, „Само ти, сърце”, „Пльонтек”, „Подслон” и др. За ролите във „Всичко е любов” и „Голямото нощно къпане” е удостоена с наградата за женска роля на Филмовия фестивал във Варна. При снимките на „Голямото нощно къпане” екипът решил за по-драматично да я снима в по-бурно море и тя попаднала сред вълните и скалите и за малко да се удави. Спасил я операторът на филма Пламен Вагенщайн. В момента можете да гледате актрисата във великолепното й превъплъщение на д-р Катя Кръстева в телевизионния сериал „Откраднат живот”.

Янина Кашева решава да кандидатства във ВИТИЗ още като ученичка. Първата година не я приемат, но Апостол Карамитев, който тогава взимал клас, я прегърнал в коридора и й казал да не се отказва. На следващата година е приета в „Библиотекарския институт” и във ВИТИЗ. Разбира се, че избира театралната академия. Тя и до днес смята, че когато човек сам избере пътя си и го следва, е щастлив. И затова за нея актьорската професия не е усилие, а радост.

За актрисата вдъхновението е навсякъде около нас и е лесно да го намериш, но е важното да го задържиш. Обича да чете или понякога просто да поседи, да гледа напред и да си мисли. Предпочита да вижда в нещата светлата им страна. Не понася фалша и преструвките. Две са най-важните неща за Янина Кашева в живота: любовта и жаждата за знание. Любовта към родители, семейство, деца, приятели...  И знанието, което ни дава усещането, че живеем пълноценно. А какво е за нея любовта? ВСИЧКО!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14