Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските оперни театри – Пловдивската опера

събота, 3 март, от 20 часа

БНР Новини

През 2019 г. Пловдив ще бъде европейска културна столица. Със сигурност в събитията ще участва един от най-добрите оперни театри у нас Пловдивската опера. Създадена е през ноември 1953 г., а първата постановка е „Продадена невеста“ на Сметана. В различни периоди с възхода на Пловдивската опера са свързани имената на Ромео Райчев, Васил Лолов, Руслан Райчев, Кръстю Марев, Борислав Иванов. От началото на сезон 2013/2014 г. музикален директор е Диан Чобанов, а директор Нина Найденова. За разлика от много други състави това е театърът, който няма сграда, а представленията се изнасят в Дома на културата „Борис Христов“. Всички с нетърпение очакват летните месеци, когато на античния театър започва фестивалът „Опера опън“.
Преди т. н. реформа в музикално-сценичните институти Пловдив разполагаше с два елитни състава – филхармония и опера. Сега държавната опера изпълнява и двете функции.
Историята на двата състава е частично описана на сайта на операта.

В нашата музикална вечер се спрях на два записа – операта „В долината“ на Ойген д`Албер и „Ловци на бисери“ на Жорж Бизе.

Съдържание на операта „В долината“
Главни действащи лица и изпълнители:
• Иван Вампиров – Себастиано,
• Алексай Милковски –Томасо,
• Илия Бояджиев –Моручо,
• Людмила Маркова –Пепа,
• Пенка Коева – Марта,
• Валентина Александрова – Нури,
• Соня Хамерник –Розалия,
• Мария Сталева –Антония,
• Любен Влахов –Педро.
Хор и оркестър на Пловдивската опера, диригент Васил Лолов,
запис от 1958 г.

Съдържание на операта „Ловци на бисери“
Главни действащи лица и изпълнители:
• Валентина Александрова – Лейла,
• Георги Велчев – Надир,
• Борислав Николов – Зурга,
• Васил Марков – Нурабад.
Хор и оркестър на Пловдивската опера, диригент Кръстю Марев
, записът е осъществен през 1963 г.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20