Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските оперни театри – Пловдивската опера

събота, 3 март, от 20 часа

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

През 2019 г. Пловдив ще бъде европейска културна столица. Със сигурност в събитията ще участва един от най-добрите оперни театри у нас Пловдивската опера. Създадена е през ноември 1953 г., а първата постановка е „Продадена невеста“ на Сметана. В различни периоди с възхода на Пловдивската опера са свързани имената на Ромео Райчев, Васил Лолов, Руслан Райчев, Кръстю Марев, Борислав Иванов. От началото на сезон 2013/2014 г. музикален директор е Диан Чобанов, а директор Нина Найденова. За разлика от много други състави това е театърът, който няма сграда, а представленията се изнасят в Дома на културата „Борис Христов“. Всички с нетърпение очакват летните месеци, когато на античния театър започва фестивалът „Опера опън“.
Преди т. н. реформа в музикално-сценичните институти Пловдив разполагаше с два елитни състава – филхармония и опера. Сега държавната опера изпълнява и двете функции.
Историята на двата състава е частично описана на сайта на операта.

В нашата музикална вечер се спрях на два записа – операта „В долината“ на Ойген д`Албер и „Ловци на бисери“ на Жорж Бизе.

Съдържание на операта „В долината“
Главни действащи лица и изпълнители:
• Иван Вампиров – Себастиано,
• Алексай Милковски –Томасо,
• Илия Бояджиев –Моручо,
• Людмила Маркова –Пепа,
• Пенка Коева – Марта,
• Валентина Александрова – Нури,
• Соня Хамерник –Розалия,
• Мария Сталева –Антония,
• Любен Влахов –Педро.
Хор и оркестър на Пловдивската опера, диригент Васил Лолов,
запис от 1958 г.

Съдържание на операта „Ловци на бисери“
Главни действащи лица и изпълнители:
• Валентина Александрова – Лейла,
• Георги Велчев – Надир,
• Борислав Николов – Зурга,
• Васил Марков – Нурабад.
Хор и оркестър на Пловдивската опера, диригент Кръстю Марев
, записът е осъществен през 1963 г. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40
Подкасти от БНР